Jump to content

Na, ne legyél olyan szégyenlős!

2019. 10. 22. 19:00

A gyerekek cukik, mind külön személyiség, és közöttük már megmutatkozhat az is, hogy ki visszahúzódóbb, félénkebb, ki az, aki felfedező és bátor.

 

Gyermekkorunkból maradhattak olyan emlékek, amikor olyan személlyel találkoztunk, aki nem túl sokáig kötötte le a figyelmünket, vagy éppen idegenkedtünk tőle valami miatt. Mit tesz ilyen helyzetben egy gyerkőc? Hátat fordít az idegennek, rá sem néz, vagy félénken elveszi róla a tekintetét és csak olykor pillant rá. „De szégyenlős! Ne, legyél ilyen kis szégyenlős! Ezt szokták megkapni a gyerekek és a szüleik is az idegenektől.

Életkori sajátosságnak is vehető a szégyenlősség, de azt kevesen tudják, hogy a már néhány hónapos babánál is fellelhetők a szégyenlősség jelei.

Semelyik szülő nem úgy neveli a gyermekét, hogy minél félénkebb és szégyenlősebb legyen. A cél természetesen az, hogy minél határozottabb és talpraesettebbé váljon, hogy felnőtt korában minél jobban megállhassák a helyüket.

A babák között vannak olyan érzékenyek, akik már baba korukban sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet történéseire. A napi rutinban való kis változásra is rosszul reagálhatnak.

A szégyenlősség függ a személyiségtől, de arra a környezet is hatással van.

A legtöbb szülő múló állapotként tekint arra, ha gyermekénél a szégyenlősség jelentkezik. A legtöbb esetben elég néhány perc ahhoz, hogy a gyerek megszokja a környezetet és annak megfelelően reagáljon a környezetére. Vannak gyerkőcök, akiknek az új közegben való megmutatkozás egyáltalán nem jelent nehézséget, másoknak pedig nagyobb kihívást jelent.

Egyes esetekben ölthet olyan méretet a szégyellőség, hogy okot adhat az aggodalomra a szülők részéről, ez azonban ritka eset. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szégyenlősebb gyerekek számára a feloldódáshoz, a közeghez való alkalmazkodásra több idő szükséges.

Abban az esetben, ha már a szülő is aggódik gyermeke extrém méretű szégyenlőssége miatt, érdemes szakembert felkeresni, mert később akár szorongássá is nőhet a szégyenlősség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)