Jump to content

Az utált reggel mehet(ne) könnyebben is

2019. 10. 17. 19:00

A reggelek akkor is lehetnek nyúzottak és utáltak, ha csak saját magunkkal kell foglalkozni, de még nehezebb mindent összeegyeztetni a reggellel, ha gyermek is van a családban.

A felkelés már alapjában nehézkes lehet szülőnek és gyermeknek egyaránt. A kicsi gyerekek pedig nem a reggeli macerával szeretnék indítani a napjaikat. Mégis kényszerű ez, hiszen óvodába, iskolába kell járniuk, a felnőttek pedig dolgozni mennek.

Szülőként hányszor hagyja el szánkat az, hogy „Siess már!”, „Öltözz!”, „Pakold be a táskádat!”, „Mosd meg a fogadat!” és hasonló csatakiáltások. Mégis érezhetjük azt, mintha a falnak beszélnénk. A gyermekünk nem öltözik, nem mos fogat, nem készülődik.

A szülők rémálma testesül meg egy-egy reggelben. Mindezt úgy kell kivitelezni, hogy a gyerekek is időben beérkezzenek az oktatási intézménybe, de a szülő is beérjen a munkahelyére. Ezt összeegyeztetni a nap legnagyobb kihívása.

Úgy kezdődik minden reggel, hogy kötelességeket zúdítunk a gyermekeinkre, és saját magunk is elvégzünk jó párat, mire elindulunk otthonról. A reggeli készülődésbe belevegyülhet sírás, veszekedés, hadakozás, de történhet ennél sokkal ügyesebben is. Mindez tőlünk, szülőktől függ.

Ha ügyesebben szeretnénk a reggeleket letudni, akkor dugjuk össze a fejünket a gyerkőcökkel. Üljünk le együtt, és beszélgessünk a reggeli kötelességekről. Ezeket rögzítsük egy lapon is.

Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket muszáj elvégezni minden reggel. Ebbe tartozik bele a mosakodás, az öltözködés, a fogmosás, az ágy megigazítása, stb. A lista másik részén azokat a teendőket szerepeltessük, amelyeket a gyerekek szeretnének a reggelbe beletudni. Ilyen lehet a mesenézés, a játék.

A „muszáj” és a „szeretnénk” közötti különbséget így lehet érzékeltetni a gyerekekkel. Amennyiben a muszáj teendőket elvégzik, és időben a „szeretnénk” tevékenységekre is marad lehetőség, úgy nyugodtan foglalkozhat azzal, amit szeretne, de csakis abban az esetben.

Ez lesz a motiváció arra, hogy minél gyorsabban maguk mögött tudják a kötelező teendőiket. A korán kelő gyerekeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy ahhoz is hozzálássanak, amit szeretnének, és nemcsak a kötelezőkkel kell foglalkozniuk.

Az új módszer bevezetésével talán sokkal gördülékenyebben is működhetnek a reggelek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)