Jump to content

Legyen nyugodt az éjszaka és az ébredés is

2019. 07. 25. 19:00

A kiegyensúlyozott gyermek titka, hogy minden szükséglete ki legyen elégítve. Ebbe beletartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés is.

Már pedig a pici gyerekek napjuk egy részében még alszanak. Az idegrendszer érésével egyre nyúlnak az ébrenléti időszakok. Amíg a picike babák a nap nagy részében alszanak és esznek, addig a fél év körüli babák már kevesebbet alszanak, nyitottabbak a világra és már az éjszakát is végig tudják aludni, ha ehhez minden feltétel adott. Ezeket a szülőknek kell megteremteniük, és a napi rutin betartásával kiszámíthatóvá válik az egész nap, így az este is. Ehhez következetességre van szükség a szülők felől. Ha minden nap ugyanabban az időben következik az esti fürdetés, majd az altatás, alvás, attól a baba nyugodtabb lesz és ő maga is tudni fogja, hogy mihez készülődnek.

Az esti nyugodt alvás előkészítése a kellemes fürdővel kezdődik. A víz, a kellemes cirógatás ellazítja a babákat. Az öltöztetés talán kissé felkorbácsolja a hangulatot, de a meséléssel, énekléssel, simogatással újra lecsendesíthetjük babánkat.

A megfelelő környezet a jó alváshoz azt jelenti, hogy a hőmérséklet kellemes, a szoba frissen szellőztetett. Éppen annyi fény van odabent, amennyi szükséges, hogy lássunk, de nem vakít senki szemébe. Az alváshoz használt ruha kényelmes, sehol nem szorít, nem túl meleg, de nem is fázik benne a kicsi. Akár illóolajat is lehet csepegtetni egy tálkába, hogy a légtér jó illatú és nyugtató hatású legyen.

Amíg a baba kicsi, könnyű kézben, ölben tartani, így az altatás is történhet eszerint, de ahogy nő, gyarapszik a súlya is. Eleve az a cél, hogy később egyedül, a saját szobájában, saját ágyában képes legyen az elalvásra, ezért a betakargatás után dúdolhatunk, énekelhetünk neki. A kicsit nagyobb babák már kedvelik a mondókákat, verseket, és a rövidke meséket. A mesék hossza megnőhet, ahogy nő a gyermek, de a mesék iránti igény még akkor sem huny ki, ha a gyerkőc akár már saját maga is képes az olvasásra. Ezek olyan kedves és fontos közös percek, amelyeket vétek kihagyni.

Boldogsággal megtöltött szívvel hagyjuk el gyermekünk szobáját, amikor látjuk békésen aludni. Ez a nyugodtság nemcsak a babának szükséges, hanem a szülőknek is. Ám nem mindegyik éjszaka ébredéstől mentes, de nem kell azonnal átrohanni a szobába. Lehet, csak álmodik, lehet, hogy hamar visszaalszik. Ha mégsem alszik el újra, akkor nézzük meg, hogy ez miért lehet. Melege van? Fázik? Biztosítsuk az alváshoz szükséges nyugodt környezetet, de ne beszéljünk hozzá, villanykapcsolást is mellőzzük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)