Jump to content

A jó apa aranyat ér

2019. 06. 27. 19:00

Az egészséges és teljes családi képhez hozzátartozik az anya, az apa és a gyerekek személye. Jó anyára és jó apára van szükség ahhoz, hogy a gyerekek igazán boldogan nőjenek fel.

Az anya szerepe és fontossága vitathatatlan a gyermeknevelés szempontjából már csak azért is, mert a nőnek köszönhető a gyermek kihordása és megszülése, így a kapocs is erősebb anya és gyermeke között.

Ez nem azt jelenti, hogy az apa szerepe elhanyagolható. A férfiak esetében azonban időre van szükség, hogy a kötődés kialakuljon gyermekével, hiszen az a fajta kapcsolat és kontaktus hiányzik, mint amit a nő él át. Az anyáknak kilenc hónapjuk áll rendelkezésre, hogy hozzászokjanak az anyaság gondolatához, mindeközben ténylegesen érzik gyermekük jelenlétét. Az apák esetében is ugyanúgy kilenc hónapjuk van felkészülni az apaságra, de szerepük a gyermek életében ugyanúgy fontos, mint az anyáé.

Mert anya csak egy van, ahogy a mondás is tartja, de apa is. Egy jó apa viszont kincset ér. Már csak azt kellene tudni, hogy milyen is a jó apa?

A jó apa fogalma egy olyan követendő minta, amelyet már akkor tudatosítania szükséges egy férfinek magában, amikor gyermeke még meg sem született. Egy jó apa felelős gyermekéért, családjáért, ezért úgy él és úgy cselekszik, hogy tettének következménye pozitívan hasson mindenkire. Bármit tesz az apa, az hatással lehet saját magára, gyermekére is. A világ ugyan folyamatosan változik, de amikor a nő életet ad gyermeküknek, akkor a fő kenyérkeresővé az apa lép elő. Habár már a nők is megközelítik a férfiak keresetét, de a babázás időszakában a nő keresete kiesik, lecsökken. A jó apa tehát gondoskodik a családjáról, felelősségteljes döntéseket hoz.

Az anya az, aki megszüli és otthon marad jó ideig kicsi gyermekével, de még a dolgozó apának is időt kell szakítania családjára és külön a gyermekére is. Mindegy, hogy apró pólyás csecsemőről van szó, vagy már izgő-mozgó apróságról. A jó apa egy napot sem hagy ki abból, hogy foglalkozzon csemetéjével. Nemcsak a gyermekével sokat foglalkozó anya, de az apa is nagyon fontos ismereteket adhat át gyermekének, miközben a hétköznapi életüket élik.

Az apának ugyanúgy ott a helye a nagyobb eseményeken, amely a gyerkőchöz köthető. Habár sokan nem emlékeznek az egykori óvodai emlékeikre, és némelyik apa hajlamos ekként reagálni gyermeke hasonló eseményeire, igenis fontos, hogy bármilyen eseményen ott a helye az apának is. Ez éppúgy igaz a családi alkalmakra is. A jó apa nem vonja ki magát a lényegtelennek tűnő események alól.

Szüksége van a világnak és a gyerekeknek jó apákra, hogy egészséges szemléletű, erős és magabiztos felnőttekké neveljük gyermekeinket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)