Jump to content

Hányszor hallod magadban a szüleidet?

2019. 04. 18. 19:00

Mindenki megél valamilyen gyermekkort. Felnőttként vagy hasonló élményeket és tanítást szeretne adni gyermekének, mint amelyet átélt kicsiként, vagy egészen mást szeretne képviselni szülőként és akként is cselekszik.

Saját gyermekeink nevelésekor mindenképp felsejlik a saját gyermekkorunk, sőt, szüleink viselkedése, szavaik, dorgálásaik, a veszekedések, amelyek mögött mindig az állat, hogyan kellett volna viselkednünk, cselekednünk.

Most, szülőként egészen másképp látjuk a szüleink akkori viselkedését.

A tudatos szülőségre készülők sem tudnak maximálisan tájékozottak lenni a gyermeknevelésben, mert minden gyerkőc más. Talán magunkat látjuk bennük a külső jegyek alapján, de a viselkedésük egészen eltérő lehet attól, amelyet mi produkáltunk. Hiába igyekszünk követni olyan nevelési elveket, amelyeket a szüleink alkalmaztak esetünkben, a saját gyerkőceinknél lehet, hogy egyáltalán nem válnak be. Csak állunk a fejünket vakarva, és azt sem tudjuk, hogy mihez kezdjünk abban a helyzetben, hogyan reagáljuk jól.

Gondolkozz csak el saját gyermekkorodon. Jó volt? Volt benne rossz is? Vajon mi és miért történhetett úgy? Ha megpróbálunk a saját gyermekkorunkra visszatekinteni, talán felfedezhetünk olyan aspektusokat is, amelyeket már elfelejtettünk. Sőt el akartunk felejteni, mert annyira rossz élmény volt. Hogyan viselkedtek akkor szüleink?

És akkor gyere vissza a jelenbe. Te, szülőként, amikor a gyermeked épp hisztizik, harcol veled és ellened, a dackorszak minden „szépségét” élitek, hogyan reagálsz a gyermeked viselkedésére?

Bármit meg lehet találni az interneten, de egy gyermek neveléséhez sem adnak pontos leírást, valamint minden helyzet egészen más még akkor is, ha igyekszünk rugalmasak, türelmesek és gyakorlatiasak lenni. Olykor nem tudjuk, hogy mit reagáljunk, mit tegyünk, hogy a lehető legjobb nevelési célzatot érjük el. Álljunk meg egy pillanatra! A szüleid ilyenkor mit tettek? Lehet, hogy te is pontosan azt fogod követni, vagy attól szándékosan eltérő nevelési eszközt használsz fel?

Óhatatlan, hogy a szüleinktől kapott nevelés ne kerüljön a felszínre, hiszen abban nőttünk fel, abban a környezetben szocializálódtunk, és felnőtt korunkban is megmutatkozik. Nem kétséges, hogy gyermekeink nevelésekor is megmutatkoznak ezek a hatások.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)