Jump to content

Amióta gyermekem van…

2019. 04. 16. 19:00

Így is lehetne kezdeni azt, amelyre a legtöbb szülő rádöbben, amikor gyermeke születik. Nemcsak bővül a család, de az addigi, gyermektelen élet átértékelődik. Más lesz fontos és máshogy.

Babavárást tervező, első kisbabájukat váró, vagy első babáját nemrég világra hozó édesanyák még csak most fognak rádöbbenni, hogy mennyire más és új világba cseppentek. Néhány útmutatót adunk az anyasághoz.

Azt még azok is tudják, hogy óriási csoda és vállalkozás gyermeket szülni, akik még nem érzik úgy, hogy itt az ideje. Életre szóló kalandba vág bele az ember. Emellett nem kis teher, nem kis felelősség szülőnek, édesanyának lenni, de a legszebb küldetésünk ebben az életben.

Nemcsak a szülők tanítják a gyerekeket a helyes viselkedésre, magatartásra, hanem a gyerekektől is sokat tanulhatunk.

Minden szülő rajong gyermekéért, és elfogultság nélkül nem is lehet őket nevelni. Az elfogultság abban a pillanatban megkezdődik, amikor megszületik a baba. Rápillantunk, és tudjuk, hogy ez örök szerelem.

A gyerekek lénye és gondolatai olyan tiszták, hogy ha már szavakkal ki tudják magukat fejezni, akkor hallhatóvá is válhat tisztaságuk, őszinteségük. A gyerekek szemszögéből nézve minden sokkal egyszerűbb. Amit szülőként érdemes lenne megtanulnunk és még inkább, alkalmaznunk is, az, hogy túl sokfelé figyelni nem tudunk. Pláne nem maximálisan. Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk.

A gyermek születésével megtanuljuk, hogy milyen az önzetlen szeretet. A gyerkőcök is így szeretnek minket, nem kötnek feltételt ehhez.

Megtanulhatnánk tőlük azt is, hogy nem kesergünk. Azaz néha kell, meg kell élni a negatív érzelmeket is, de ne hagyjuk, hogy ez az állapot eluralkodjon felettünk. Felesleges keseregni olyan felett, amin nem tudunk változtatni. Amin viszont tudunk változtatni, az csakis tőlünk függ. A kesergés energiapazarlás. Hány gyermek kesereg valami miatt túl sokáig? Egyik sem.

Hibázni is emberi dolog. Nem jó érzés szembesülni azzal, hogy elrontottunk valamit, de mér rosszabb azon háborogni, idegesíteni magunkat rajta. Higgadjunk le, tiszta fejjel javítsuk, amit lehet. Amit meg nem lehet, tudjuk be annak, hogy senki sem tökéletes.

Ha gyermekünk születik, indokunk lesz arra, hogy játszhassunk. Újból. Tanuljunk meg ismét játszani, ezzel együtt tanuljunk meg lazábban kezelni dolgokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)