Jump to content

Azok a szerencsés unokák, vagy szerencsés nagyszülők?

2019. 03. 05. 19:00

Az a legszerencsésebb család, aki egyik, másik, vagy netán mindkét oldalról élvezheti a nagyszülők támogatottságát, amikor gyermeket vállalnak.

Nem mindenkinek tudnak a nagyszülők segíteni jelenlétükkel a gyermekek nevelésében, terelgetésében, amelynek oka lehet a távolság, halál, családi vita, és sok minden más is. Azok, akik számíthatnak a nagyszülők segítségére, jól tudják, hogy milyen kincset érők a nagyszülők.

Természetesen nem a szüleink számára vállalunk gyermeket, ám jelenlétük a legtöbbször kincset ér. A nagyszülők saját gyermekeik számára és az unokáknak is biztonságot jelentenek. Élettapasztalatuk pedig kérdéses helyzetekben megkönnyítheti a szülők helyzetét. Az unokák rendszerint élvezik a nagymama és a nagyapa társaságát. Ők azok, akik sokkal engedékenyebbek a gyerekekkel. A mai világban a nagyszülők szerepe nem feltétlenül csak a gyerekek nevelésében való részvételt jelenti. Természetesen valamilyen szinten ez is beletartozik, de sokkal nagyobb szerepe van az unokákkal való szeretetteljes  és megengedő gondoskodás. Az unokák jól tudják, hogy otthon mit szabad, de a nagyszülőknél rendre mást tapasztalhatnak. Kötetlenebb az ott tartózkodás, szabadabban kezelik a szabályokat is. Mindez nem így volt akkor, amikor a saját gyermekeiket nevelik, de az unoka egészen más.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a szüleik az unokák életében is szervesen kivegyék a részüket. A korai halál szomorú, de ugyanakkor vannak olyan nagyszülők, akik élnek és virulnak, mégsem nyújtanak segítő kezeket se gyermeküknek, se unokáiknak. Nemcsak a családnak jelent nagy támogatást a nagyszülő segítsége, de az unokák is nagyon segíthetnek a nagyszülőkön.

Az öregedés, a nyugdíjba vonult életmód egészen mást jelent, mint az aktív, munkába járós időszak. Nem is egyformán élik meg ezt az emberek, ezért az unokákkal való foglalkozásért hálásak lehetnek a szülők, de valójában a nagyszülők is sokat kapnak a gyerekektől. Hiába nem kell naponta dolgozni járni, mégsem veszítik el azt az érzést, hogy hasznosak. A gyerekek pedig gondoskodnak arról, hogy a nagyszülőket mozgásban tartsák. És nem csak fizikailag, hanem szellemileg is. Ezt egy kutatás is bebizonyította. Mégpedig az lett az eredmény, hogy az unokák gondozásában résztvevő aktív nagyszülők élete hosszabb lehet, mint azoké, akik nem foglalkoznak az unokákkal.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)