Jump to content

Testvérke érkezik, de hogyan adagoljuk?

2019. 02. 26. 19:00

Az első gyermek érkezése mindenképp teljesen új élmény. A babavárást sincs mihez hasonítani, és nem is tudjuk, hogy mi vár ránk igazán. A második gyerkőc esetében már egészen más a babavárás.

Ám ez csak a szülők számára igaz. Habár nincs két egyforma terhesség, mégis tudatosabban, talán higgadtabban is készül az édesanya arra, hogy újból gyermeket szüljön a világra. Az apa is nyugodtabban kezelheti azt, hogy újabb taggal bővül a család. Ami a felnőttek számára már ismert és tudott, az a testvér számára minden szempontból új. Ha az első gyerkőc mellé érkezni fog a másik, a gyermeket fel kell készíteni arra, hogy egyeduralma át fog alakulni. Még akkor is fel kell készíteni az idősebb gyerkőcöt a kistestvér születésére, ha netán évek óta nyúzza szüleit egy testvérkéért.

Ahogy egy pár életében nagyon nagy változást jelent első gyermekük érkezése, úgy egy család életében is hasonló változást eredményez egy újabb baba várása, főleg a már meglévő gyermek számára. A várandósság ideje nemcsak az új csemete érkezésére ad lehetőséget, hanem a nagyobb testvérrel való beszélgetésre is időt kell szánni. Természetesen szempont az is, hogy hány éves a gyermek, akit be kell avatni a család nagy eseményébe. Máshogyan kell tudatni egy még kisgyermekkel azt, hogy testvére fog érkezni, mint egy már sokkal fejlettebb, érettebb nagyobb testvérrel.

Ha még kicsi a gyermek és korán érkezik a kistestvér, a szülők hajlamosak arra, hogy ne beszéljenek a kistestvérről, mert még kicsinek tartják hozzá a gyermeket. Valójában már akkor is érdemes beszélgetni velük arról, hogy hamarosan többen lesznek, és azt is el kell mondani, hogy miért. Még ha pontosan nem is tudják, hogy mi zajlik körülöttük, a kisebb gyerekek is érzékelik a változást. Koruknak megfelelően kell beavatni a kicsi, mégis nagyobb testvért abba, hogy új családtaggal fognak bővülni.

Az óvodás korszak alapjában véve nagy változásokkal jár a gyerekek életében. Már találkoznak olyan gyerekekkel, akinek van kisebb testvérük. Tudják, hogy létezik a kisebb testvér fogalma, így felfogják, ha nekik is érkezik egy kistesó. Eleve ebben a korban jobban érdeklődnek a kisebb gyerekek iránt, és az is lehet, hogy egy ideje már nyúzzák a szülőket egy kistestvérért. Mégis, amikor eljön az az idő, hogy tényleg be kell avatni a testvérke érkezésébe, lehet, hogy nem fog túl nagy érdeklődést mutatni. Később pedig mégiscsak babusgathatja kistestvérét és természetesen ennek fordítottja is megtörténhet.

Ezek az ellentmondásos viselkedési elemek normálisak egy kisgyermektől és nem kell megijedni. Minden a helyére fog kerülni.

A nagyobb gyerekek egyre több mindent megértenek, hogy mivel jár egy kistesó érkezése, számunkra már részletekbe menően is lehet magyarázni, természetesen figyelembe véve az életkorukat.

A kistestvér megérkezése után mindig szükséges a nagyobb testvérre is időt szánni, és ha babalátogatóba érkeznek családtagok, barátok, akkor se minden pillanat az újszülöttről szóljon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)