Jump to content

Közös fürdőzés: tiltott vagy szabad?

2019. 02. 21. 19:00

A gyermekvállalás előtti időszakban mindenszülő képvisel egy nevelési elvet, amelyet majd alkalmazni szeretne gyermeke születése után. Az elvet a gyakorlat felülírhatja, némelyiket azonban rendre betartjuk.

Több szülő már a babavárás idején tudja (tudni véli), hogy a baba megérkezése után a kicsi a közös nagy ágyban fog aludni (akár az apa másik szobába űzésével), vagy teljesen külön ágyban és/vagy akár külön szobában. Mindegyiknek megvan a előnye és hátránya, de ez nagyban a szülőktől függ, ahogy a fürdetés is.

Amint a babánk a világra jön, mellkasunkra fektetik, hogy a minél korábbi bőrkontaktus kialakuljon baba és mamája között, ez ugyanis mindegyikük számára nagyon fontos a kötődés kialakulás miatt is. Az együtt fürdés sem árthat senkinek. A víz a kisbabák közege, hiszen nemrég még az anyaméhben úszkáltak, így ha az anya jelenléte mellett a vizet is érzékelheti, rossz nem lehet a baba számára. Természetesen higiéniai szabályokat be kell tartani és meg kell várni, amíg az újszülött köldökcsonkja leesik. Mielőtt az édesanya a vízbe szállna babájával, érdemes egy zuhanyt vennie. Picike babák esetében kerülni érdemes mindenféle vegyi anyag használatát. A fürdőzés a legtöbb esetben igazi kikapcsolódás lehet a kismamának is, örömteli együttlétet jelenthet mindegyiküknek.

Az első gyermekes szülők esetében a kisbabával történő közös fürdés megerősítheti a köztük lévő kapcsolatot. Nemcsak az édesanya fürödhet együtt kisbabájával, hanem az édesapa is, amely remek lehetőséget jelenthet az apukának is ráhangolódni életre szóló feladatára. Az édesanyával kialakuló bőrkontaktus abban is segíti, hogy az anyatejes táplálás működjön.

A közös fürdőzés nemcsak a szülőkkel lehet nagyon jó egy kisbabának, hanem akkor is, ha a nagyobb testvérével történhet ez meg. A testvéri elfogadás gördülékenyebben mehet, ha a nagyobb testvér együtt fürödhet a kicsivel, hiszen ilyenkor mindkettőjükre odafigyelnek a szülők, és éppen ez az, amire a testvérféltékenység ellen tehetünk. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a nagyobb testvér igényli-e ezt a fajta közös tevékenységet. Ráerőltetni nem szabad semmit.

A közös esti fürdőzés válhat teljesen általánossá és hétköznapivá, de mindenkor szem előtt kell tartani a gyermek igényeit. Olykor nagyobb örömet ad, ha egyedül fürödhet a baba a kádban. Arról nem is beszélve, hogy a nemi és az értelmi fejlődéssel együtt a kíváncsiság is egyenes arányban megnövekszik, ezért a szülőknek tudniuk kell kezelni a helyzetet, valamint tudniuk kell válaszolni gyermeküknek.

A közös fürdőzés során a gyerekek tudni fogják milyen a gyermek és a felnőtt meztelen test, elfogadják, hogy ez a természetes, de a meztelenség szabályait is megtanulják kezelni. Ezzel együtt megtanulják a gyerekek elfogadni saját nemiségüket, meztelenségüket, felfedezik saját testüket, így talán a felvilágosítás is zökkenőmentesen fog zajlani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)