Jump to content

Mondókázás közben kitárul a világ

2019. 02. 12. 19:00

Alig várjuk, hogy a várandósság beigazolódjon, utána pedig azt várjuk, hogy mikor növekszik a pocak, mikor mocorog először, és így tovább. Mindig várunk egy újabb történést.

Aztán végre megszületik a csoda, a mi személyes kis csodánk, a kisbabánk. Arra törekszünk, hogy megadjunk nekik minden jót. És ez nem csak azt jelenti, hogy tápláljuk, tisztába tesszük a pici babát, hanem életkorához igazodva fejlesztjük őket úgy, ahogy az ösztöneink diktálják, ahogy belülről fakad, amibe mi magunk is belenőttünk, vagy annak alapján, amit innen-onnan ellestünk.

Feltett szándéka minden szülőnek, hogy gyerkőcének boldog gyermekkor, sőt életet tudjon teremteni. Ebbe beletartozik az egészség, a lelki boldogság, a kiegyensúlyozottság, az elégedettség. Motiváljuk, tanítjuk őket, majd hozzánk csatlakoznak a különböző oktatási intézmények nevelő, tanító tevékenységeikkel.

A tanítást már otthon megkezdjük aprócska babánkkal. A belőlünk áradó szeretet mellett megérintjük, magunkhoz öleljük, szeretgetjük gyermekeinket, éneklünk nekik, mesét olvasunk, a picike babáknak mondókákat mondunk. A kisbabák vajmi keveset értenek a mondókák tartalmából, de a mondókák ritmusa, dallama, játékossága felkelti az apróságok figyelmét, ami jó hatással van a gyerkőc fejlődésére.

Mondókázni már nagyon a baba nagyon pici korában lehetőségünk van. Az ölbéli játékokat akkor érdemes folytatni, amikor a baba már ülni tud, de a még csak ágyban fekvő apróságoknak is lehet a mondókákat mondani vagy énekelni.

A mondókákkal játszani is lehet, mert ha más hangszínben mondjuk, akkor mintha az egész megváltozna, biztosan felkapja a gyerkőc a fejét a változásra. A mondókák elmondásának jó technikája az, ha nem unott, monoton hangszínt használunk ahhoz. Lehet váltogatni a sejtelmes, a határozott, a harsány, a hangos, a visszafogott és csendes között. A mondókákat színesíteni lehet azzal, ha a történetbe játékokat keltünk életre. A kedves ritmusok ismétlésével a kicsi gyerekek akarva és akaratlanul is megismerkednek a ritmussal, a hangerővel, a hangszínek változatosságával. Az éneklés, a mondókázás mind a közös programot jelentik és ezek is segítik, hogy érzelmileg és értelmileg is kiegyensúlyozottá váljanak gyermekeink.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)