Jump to content

Túlpörgésgátló, avagy az ünnepek veszélyei

2018. 12. 27. 19:00

Vártuk és készültünk a karácsonyra, de így az ünnepek után talán kicsit megnyugtató magunk mögött tudni annak minden örömét és nyűgét is.

A karácsony a szeretet ünnepe, amikor ajándékokkal is meglepjük családtagjainkat. A legjobban talán mindig azt a pillanatot várják a felnőttek, amikor a családban lévő gyerekek kibontják az ajándékaikat. Reménységük szerint nagy örömöt okoznak a fa alatt található játékokkal. A kisebb gyerekek akár még a csomagolással is remekül eljátszhatnak. A karácsony családi összejövetel, és ilyenkor összegyűlnek a távolabbi rokonok is. A gyerekek napi rutinja ilyenkor megváltozhat, pedig a kisgyermekes szülők nagyon is tudják, hogy a napi megszokott történések mennyire fontosak.

Akár egy rövidebb szünet, egy családi, baráti összejövetel kibillentheti a család napirendjét megszokott keretéből. A karácsony és a szilveszter is pontosan ilyen alkalmak. A vendégek jelenléte, a könnyedebb hangulat, az ajándékok annyira felspannolhatják a gyerekeket, hogy a szülőknek nehezükre eshet a lecsitításuk.

Habár az ünnepek, a szünetek másabbak, mint a többi, mégis hasonlóan kell eljárni, mint egy átlagos hétköznap. A szülőknek arra érdemes figyelniük kicsit gyerekük esetében, hogy legyen idejük a nyugodt és pihentető alvásra. A lefekvés időpontja is közelítsen a megszokotthoz. Nos, olykor persze közbejöhet egy kis csúszás, de az ne órákat jelentsen.

A december végi ünnepi időszak arra adhat alkalmat, hogy a nagyobb gyerekek tovább lehessenek fent éjszaka. A kisiskolás korú gyerekek esetében érdemes betartani az iskolai időszakban megszokott lefekvési időt. Ez még fontosabb a kicsik esetében.

Csakhogy egy ajándékmámortól átitatott hangulatú pici gyermeket nehéz elszakítani abból a közegből, amit annyira kedvelt. Éppen ezért úgy kell tenni mindent, mint ahogy azt a hétköznapokban is szoktuk tenni. Ne hagyjuk ki a tisztálkodást, hagyjunk arra is időt a gyerkőcnek, hogy kicsit le tudjon csendesedni. A szokásos eljárásokat alkalmazzuk, amelyek mind nyugtatóan hatnak a kicsikre. A meseolvasás legyen minden esete kötelező eleme, így ilyen esetekben is hatásos lehet. A nagyobb gyerekeknek sem kell a tablet, a telefon varázsa elalvás előtt.

Az ünnepi zsongás és az ételek mind olyan hatással lehetnek a kicsikre, hogy az áltagosnál jóval nehezebb kezelni a helyzetet. A lefekvések idejét megelőzően már ne engedjük, hogy a kicsi gyerekek édességhez jussanak, mert az hatással van az idegrendszerükre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)