Jump to content

Okos segítség az unokáknak

2018. 09. 24. 13:08

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket.

Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a felvételije. A vidéki főiskola miatt a lányomék havi kiadásai azonban megsokszorozódnak, mert albérletet kell fizetniük számára. Csoki helyett most minden hónapban küldök majd neki párezer forintot segítségül. Arra gondoltam, hogy a kisunokám, Ferike továbbtanulására már most gyűjtögetni kezdek, amihez a Babakötvény ideális segítséget nyújt.

Megtudtam, hogy a 2005. december 31-e után született gyerekek számára az állam 42.500 Ft életkezdési támogatást ad. A Magyar Államkincstárban csak meg kell nyitni Ferike nevére a Start-értékpapírszámlát, amit nagymamaként akár én is elintézhetek. Ezt az induló összeget a Kincstár Babakötvényben jóváírja, és a havi befizetésekkel együtt jelenleg 5,4 százalékkal kamatozik. Erre a számlára tudnak a családtagok és a barátok bármikor, bármekkora összeget utalni a kisunokám 18 éves koráig. Az összes ide befizetett forint értékálló Babakötvénybe kerül.

A Start-értékpapírszámla és a Babakötvény együtt nagyon rugalmas, könnyen kezelhető megtakarítási forma. Megnyitjuk, utalunk rá amennyit, amikor épp tudunk. Akár egyszer egy évben, akár szülinapokon, de adhatunk havi állandó átutalási megbízást és akkor évekig nincs vele teendőnk. Államilag támogatott, mert a befizetések 10%-át (max. évi 6.000 Ft-ot) minden évben jóváírják a gyerek számláján. Jól fog jönni ez a pénz, ha majd Ferike nagykorú lesz, hiszen ezt az összeget bármire felhasználhatja.

A táblázatból jól látható, hogy a Start-értékpapírszámlát mindenképp érdemes megnyitni. Még ha nem is tudunk rá befizetni, akkor is Babakötvényben kamatozik az életkezdési támogatás, és így az összeg 18 év alatt megháromszorozódik. Azonban már havi ezer forint esetén is félmillió forint lehet belőle a Babakötvény lejáratakor.

 

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára

Életkezdési támogatás

42 500 Ft

42 500 Ft

42 500Ft

rendszeres szülői befizetés / hó

0 Ft

1 000 Ft

5 000 Ft

futamidő

19 év

19 év

19 év

feltételezett éves kamat (infláció + kamatprémium)

3+3%

3+3%

3+3%

számlavezetési díj

0 Ft

0 Ft

0 Ft

lejáratkori összeg

128 500 Ft

574 200 Ft

2 339 000 Ft

 

A Start-értékpapírszámla megnyitása előtt kérjük, látogasson el a www.babakotveny.hu oldalra, ahol minden szükséges információt megtalál, például hogy a Magyar Államkincstár 80 fiókja közül melyik az Önhöz legközelebbi, de arra is válasz kap, hogy a 2006. január 1. előtt született gyermekek számára is nyitható-e Start-értékpapírszámla.

(Forrás: szerkesztőség)