Jump to content

Adj sokkal kevesebb játékot a gyereknek

2018. 04. 03. 13:30

Egy új tanulmányban azt találták, hogy a gyerekek fantáziájának az tesz jót, ha minél kevesebb játékuk van.

Bár nagy a nyomás a szülőkön, hogy megvegyék a világ összes játékát a gyereknek, mégis a kutatók azt javasolják, ne árasszuk el a gyerekeket játékokkal. A Behavior and Development szakújságban publikált tanulmány szerint sokkal fókuszáltabbak, kreatívabbak lesznek a gyerekeink, és jobban tudnak koncentrálni, ha csak pár játék közül választhatnak.

A kutatók 36 gyereket vizsgáltak, 18–30 hónapos korig mindegyiküknek kétféle játéktérben kellett játszani. Az egyikben 16 játék állt rendelkezésükre, míg a másikban csupán 4 darab. Az eredményben azt találták, hogy a gyerekek máshogy játszottak attól függően, hogy hány játék volt előttük. Amikor kevesebb, akkor több időt töltöttek egy játékkal, és sokkal többféle módon használták azt az egyet. Azaz jobban használták a fantáziájukat játszás közben, több funkciót is adva egy játéknak.

A kutatás vezetője szerint ez azt jelenti, hogy szülőként oda kell figyelnünk arra, hogy a környezetükben hány játék van elöl a gyermek látóterében, mert ezzel befolyásoljuk a kreativitás és a koncentráció fejlődését is. A kevesebb játékkal azt erősíthetjük a gyerekekben, hogy új nézőpontból, kreatív módon szemléljék a körülöttük lévő világot, amire nagy szükségük lesz felnőttkorukban is.

(Forrás: babasoldal.co.hu)