Jump to content

Amit a szoptatásról tudni érdemes

2017. 11. 20. 16:41

Nem törvényszerű, hogy mindenkinek vannak nehézségei a szoptatással, de az anyák többsége megdöbbenve szembesül az első hetekben azzal, hogy nem csupa öröm és boldogság egy baba szoptatása. Ezért fontos, hogy beszéljünk róla, hogy fel tudj készülni lélekben, ha még előtte állsz.

Szükséged lesz segítségre
A szoptatás nem úgy megy, hogy egyik napról a másikra már össze is szoktál a babáddal és ő pontosan tudja, mit kell tennie, ez egy folyamat, amihez türelem kell. Az elején simán lehet, hogy két órán át is eltart egy szoptatás, úgyhogy mindenképp szükséged lesz segítségre, hogy a családtagok, barátok mentesítsenek a szokásos napi feladatok alól, és csak a babádra tudj koncentrálni. Az is jó, ha van valaki a környezetedben, aki ért hozzá, és meg tudja mutatni, hogyan tedd mellre a babát helyesen, hogyan fejd le a felesleges tejet vagy csak elmondja, hogy teljesen normális, ha épp vérzik a mellbimbód.

Fájdalmas is lehet
A kezdetekben felázhatnak a mellbimbóid, berepedhetnek, vérezhetnek és a szoptatós időszakban végig előfordulhat, hogy elzáródnak a tejcsatornák, amiből akár mellgyulladás is lehet. Mindez fájdalommal jár.

Fontos, hogy mit eszel
Nem azért kell odafigyelni az étrendedre, mert le akarsz fogyni szülés után, hanem azért, mert előfordulhat, hogy amit megeszel, az átjut az anyatejbe, és hasfájást okoz a babának. Sokszor előfordul, hogy a szülők kétségbeesetten viszik az orvoshoz a babát a sok sírás miatt, és kiderül, hogy anyának kell változtatnia az étrendjén.

Kimerítő
Mindenkinek kimerítő lenne, ha felébresztik három-négy óránként, amikor meg kell szoptatnia egy babát. Ha pedig nem ébred fel a baba, akkor arra kelsz fel, hogy etetési időben szét akarnak durranni a melleid a tejtől. Kimerítő, de megéri a küzdelem, hogy anyatejjel tudd táplálni a babádat.

(Forrás: nlcafe.hu)