Jump to content

Örök vitatéma: fogyókúrázhat-e a gyerek?

2017. 07. 31. 09:58

Úgy látszik, nem csitul a vita abban a témakörben, hogy mi a károsabb a gyerekeknek: az elhízás, vagy a gyermekkori fogyókúra? Az egyik tábor úgy véli, a gyerek majd kinövi a túlsúlyt, és fiatalkorban még tilos az ezirányú diéta, a másik csoport véleménye viszont az, hogy örökre problémát okoznak a gyerekkori pluszkilók. Kinek van igaza? Megvizsgáljuk.

Az ellenzők érve az, hogy a gyereket "éheztetni, túlmozogtatni" káros, de leginkább felesleges. A fő érvük, hogy a fejlődésben lévő szervezet számára ez veszélyt jelent, valamint túlzott és korai megterhelést, hiszen a túlsúly nagy részét a gyerekek elnövik. Persze nem arról szól egy normális, gyerekek számára tervezett diéta, hogy a felnőttekkel azonos módon kell változtatniuk. Legtöbbször magán a szokásokon, valamint az ételek minőségén kell változtatniuk. Éhezésről szó sincs, egyszerűen csak le kell cserélni az ételeket.

Ha okosan csinálják, a gyerekek számára nem jelent veszélyt a változás, ugyanis az nem is diéta, hanem életmódváltás. Ez azt jelenti, hogy a gyermek fejlődés alatt álló szervezete igenis megkapja azt, amire szüksége van, csak sokkal egészségesebb formában, és nem túlzó mértékben. Hisz a gyermekkori elhízás leggyakoribb oka is ugyanaz, mint a felnőtteké, hogy a szükségesnél jóval több kalóriát, szénhidrátot, zsírt eszik, és kevesebbet mozo, mint ami az egészséges lenne. Sajnos az a tévhit sem igaz, hogy a gyerekek csak úgy kinövik a pluszkilókat.

Valóban van egy időszak valamikor a kamaszkorban, amikor a gyerekek sokat nyúlnak, és a testük minden energiát erre a látványos növekedésre használ el. Ilyenkor aztán lehetséges, hogy eltűnik az addigi gyermeki súlyfelesleg. Igen ám, de mennyi időre? Ha a gyermek (és családja...) továbbra is egészségtelen életmódot folytat, akkor ez a változás nem lesz tartós. Lehetőségnek viszont kiváló lehet, hiszen ha ezen a ponton változik az életvitel, akkor a súlyból már nem kell lejjebb adni, hanem elég a változásra koncentrálni.

S mi a helyzet azzal a véleménnyel, hogy a gyermekkori elhízás hosszú távú problémákat okozhat? Sajnos ez igaz. Ugyanis a gyerekkori elhízás miatt kialakult zsírsejtek száma és mérete is gyarapodik, míg felnőtteknél már csupán a sejtek mérete nő meg. Figyeljünk oda tehát felelősséggel a gyerekekre, és tegyünk a súlyproblémáik ellen! A magyarországi felmérések szerint minden 4-5. gyermek elhízott, tehát jelentős problémával állunk szemben. Aki aggódik amiatt, hogy miként segítsen gyermekén, az kérje dietetikus segítségét!

(Forrás: hajraegeszseg.hu)