Jump to content

5 egyszerű szabály, ami megváltoztathatja az egész családot

2017. 06. 14. 09:13

Elvárásokra márpedig szükség van, mert ezek nélkül csak úgy élnének a gyerekek bele a világba, mindenféle iránymutatás nélkül. Ezzel az 5 egyszerű szabállyal az egész család élete megváltozhat, méghozzá a jó irányba.

Egy családban a gyerekek elveszve érzik magukat szabályok nélkül, kifejezetten rosszat teszünk nekik a pszichológusok szerint, ha nem állítunk fel korlátokat. A biztonságérzetük meginoghat, ha azt érzik, hogy sötétben tapogatóznak, mert nem tudják, mik az elsődleges szabályok a családban. Fontos, hogy meg is fogalmazzuk számukra ezeket az elvárásokat, mert a kimondatlan szabályokkal az a gond, hogy a gyerekek nem gondolatolvasók, úgyhogy muszáj tisztázni velük pontosan, hogy mit szeretnénk tőlük.

1. Beszélj tisztelettel!

Ez természetesen a felnőttekre is érvényes, hogy a család tagjai tisztelettel beszéljenek egymással. Ha a gyerek azt látja, hogy anya és apa szitkozódik vagy gúnyolódik a másikon, akkor azt fogja eltanulni, hiába fektetünk le szabályokat.

2. Szedd össze a dolgokat magad után!

A ház rendben tartása nem anya feladata, hanem csapatmunka kell legyen. A családtagok együtt élnek egy helyen, ezért együtt is kell rendben tartaniuk a lakóteret. A gyerekek már kétéves koruktól nyugodt szívvel megkérhetők arra, hogy elpakolják maguk után a játékaikat, vigyék ki a szennyesbe a ruháikat, és tegyék a mosogatóba a kanalukat. Ahogy pedig nőnek, egyre több házimunkában tudnak segíteni.

3. A családi emlékeket együtt kell megteremtenünk

Ha már egy család vagyunk, érezzük jól magunkat együtt. Azért kerül ez a szabályok közé, hogy a gyerekek is tudatosan lássák, milyen fontos és értékes az együtt töltött idő, ami az egész életükre hatással lesz majd.

4. Viselkedj!

A szék ülésre való, az orrunkat zsebkendőbe töröljük, nem eszünk a földről, nem szúrjuk szemen a tesót villával, és nem rúgjuk bokán a homokozóban azt a kisfiút, aki elvette a dömperünket.

5. Legyél hálás!

A legnehezebb szabály, mert a gyerekeknél különösen igaz, hogy nekik a szomszéd fűje mindig zöldebb, mert bezzeg a Józsika kapott olyan kisautót, és bezzeg a Marcsi este tízkor feküdhet le aludni. Érdemes ezért mindennap emlékeztetni őket, milyen sok mindenért lehetnek hálásak a saját életükben. Persze ez is csak akkor működik, ha mi, szülők is képessé válunk örülni annak, amink van.

(Forrás: nlcafe.hu)