Jump to content

Vigyázat, veszélyes összetevők a rágókákban

2017. 05. 18. 09:42

A mai tudatos anyukák már a várandósság ideje alatt célzottan erősítik a szervezetüket vitaminokkal, ügyelnek arra, hogy a baba vegyszermentes háztartásba szülessen, és a hozzátáplálás kezdetén is nagy gonddal, bioösszetevőkből készítik a baba első ételeit. Vagy ennek megfelelően választanak bébiételt.

Ki gondolná azonban, hogy a kicsi körül lévő eszközök is veszélyes vegyületeket rejthetnek? Egyes cumik, rágókák, játékok ugyanis tartalmazhatnak egészséget károsító anyagokat. 

Összegyűjtöttem, mire érdemes mindenképpen odafigyelned, ha rágókát választasz a kicsinek.

Veszélyes anyagok a rágókákban

BPA (Biszfenol-A)

A BPA egy szintetikus, műanyagokban gyakran előforduló vegyület, amelynek alkalmazását ismert hormonkárosító hatása miatt már sok országban betiltották. A BPA kisgyerekekre különösen veszélyes lehet, mert már egészen alacsony koncentrációban is kárt okoz a kicsik hormonális fejlődésében, ami különböző betegségekhez vezethet a későbbiekben, pl. cukorbetegség, agyi fejlődési problémák stb.

Triklozán és Triklokarban

Ez a két vegyület antimikrobális hatású, amelyek szintén hormonkárosító hatásúak. A triklozán az emberi szervezetből nagyon lassan ürül ki, felhalmozódva, hosszú távon a férfi és női nemi hormonok működésében okozhat zavarokat és károsítja a pajzsmirigy működését.

Amerikában már több szappant és kézmosó gélt is betiltottak, amelyek ezeket az antbakteriális összetevőket tartalmazták, a szabályozást pedig valószínűleg még inkább kiterjesztik majd a jövőben. Annál is inkább elgondolkodtató, hogyan kerülhet ez az összetevő a kisgyermekeknek készült rágókákba.

Ftalátok

A ftalátok hormonszerű vegyületek, amelyek a háztartások több területén is előfordulhatnak. Leggyakrabban samponok, arcfestékek, parfümök, légfrissítők, előkék, gumijátékok és sajnos a rágókák alapanyagai között is találkozhatunk velük. Műanyagok puhítására használt anyagként kerülnek a termékekbe.

A ftalátok nagyon könnyen kioldódnak, és különösen veszélyesek a csecsemők gyorsan növekedésben lévő szervezetére. Megzavarhatják a mentális képességek fejlődését, meddőséget, asztmát és allergiát is okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a ftalátok használatát a kisgyerekeknek szánt termékekben már betiltották, ezért is különösen fontos, hogy kiemelten figyelj rá a választott rágóka összetevőinek átvizsgálásakor.

Vásárláskor keresd a PVC free, Phthalate Free felirattal ellátott műanyagokat. Ételek tárolására pedig csak az 1-es, 2-es, 4-es és 5-os jelzésű edényeket használd. De ha lehet, ezekben se melegíts ételt a mikruhullámú sütőben.

PVC

A PVC rendkívül elterjedt, rengeteg gyerekjáték, rágóka, cumi, felfújható játék, labda stb. gyártásakor előfordul. A PVC gyártásához klórt haszálnak, ami karcinogén hatása miatt befolyásolhatja a szaporodó-, immun-, endokrin- és idegrendszer működését.

Sok gyártó védekezik azzal, hogy a termékekből kijutó vegyi anyagok mennyisége normális használat esetén az EU által elfogadott napi engedélyezett beviteli érték alatt marad, ám nem térnek ki a különböző anyagok együttes hatásaira. Illetve arra, hogy a babák a rágókákon kívül más műanyag felületeken is találkozhatnak ezekkel a veszélyes vegyületekkel, amelyek elhalmozódva pedig még nagyobb kárt okozhatnak.

(Forrás: babasoldal.hu)