Jump to content

5 hasznos dolog, amit érdemes tudni, ha suliba megy a gyerek

2016. 08. 05. 08:55

Máris a nyakunkon az iskola, melyet a rutinos szülők már mellényzsebből kiráznak, ám az újoncok még ismerkednek a szabályokkal, lehetőségekkel és feladatokkal. Megpróbáltuk összeszedni mindazt, amit tudni érdemes, a menzától az iskolai tornaórák alatti felmentésig.

1. Iskolakezdési támogatás

Ez egy cafeteria szerű béren kívüli támogatási forma, mely a munkaadónak azért jó, mivel az adó- és járulékterhei jóval alacsonyabbak, mint a bérnek, mindössze 34,51 százalék. 2016-ban gyerekenként és szülőként 33300 forint adható, és mindkét szülő igényelheti ugyanazon gyermek után. Ezt a támogatást utalvány formájában kapja a munkavállaló, és tanszerre, ruhára vagy tankönyvre költhető el. Egészen december 31-ig igényelhető a munkáltatónál. 

2. Diétás menza

Ha a gyerek laktózérzékeny, cölikáliás vagy bármely más okból speciális étkezést kell folytatnia, azt az iskolának kötelessége biztosítani. Ezt a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szabályozza. Fontos, hogy nevelési-oktatási intézményben  akkor kérhető a diétás koszt, ha arról szakorvosi igazolással rendelkezik a szülő. Ha a gyerek tartósan beteg, akkor kedvezményként az intézményi térítési díj 50%-át kell biztosítani. Az étkezés ára önkormányzatonként változik, ezt ők szabályozzák a helyi rendeletben. Ráadásul az étkeztetés továbbra is az önkormányzatot terheli, még abban az esetben is, ha az iskolát átvette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ami fontos, hogy már a beiratkozásnál, vagy legkésőbb a szeptemberi ebéd befizetésekor (ez általában augusztus vége felé aktuális) jelezni kell a speciális igényt, illetve leadni az erről szóló igazolást.

3. Egész napos iskola

A közoktatási törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Vagyis az iskola délután négyig tart, és addig bent is kell lenniük a gyerekeknek. Az alapvetően esélyegyenlőséget teremtő ötletet, azaz a tanórákon kívüli időszak valódi tartalommal való megtöltését célzó rendelkezés finoman szólva sem érte el a célját, ám ez nem zavarja a jogalkotókat. A mentesülés lehetséges, az igazgató számára kell kérvényt írni, aki dönt a kérdésben.

4. Felmentés a testnevelés óra alól

A mindennapos testnevelés órák nagyon megterhelhetik azokat a gyerekeket, akik versenyszerűen sporttevékenységet folytatnak. Ezért az igazolt, egyesületi tagsággal rendelkező vagy amatőr sportolói sportszerződés alapján sportoló tanuló kérelme alapján a tanévre érvényes versenyengedélye és a sportszervezete által kiállított igazolás birtokában a sportszervezet keretei között szervezett edzéssel váltható ki heti 2 testnevelés óra. A krónikus beteg gyerekeket testnevelési kategóriákba sorolják, ennek megfelelően kötelező a részvétel a tanórán, könnyített testnevelés javasolt, vagy gyógytestnevelés, esetleg ideiglenesen vagy végleges felmentést javasolnak. Ezt szakorvosi lelettel kell igazolni, és a beiratkozáskor érdemes jelezni az iskolának. 

5. Szünetek és igazolások

Ha beüt a krach, vagy a család iskolai időben menne el nyaralni, esetleg más ok áll a háttérben. A szülő félévente 3 napot igazolhat a gyermekének, ezen felül igazolatlan hiányzásnak számít a távolmaradás. Értelemszerűen betegség esetén az orvos állít ki igazolást arról, hogy a gyerek beteg volt, ezt nem is tekintik az iskolák igazolatlan hiányzásnak. 10 óra hiányzás felett értesítik a gyermek lakhelye szerinti illetékes jegyzőt aki szabálysértési eljárást indíthat a szülő vagy törvényes képviselő ellen. Ha a tanuló több mint 250 órát hiányzik (ez napi 7 óra esetén is 36 munkanap), akkor nem osztályozható, kivéve ha  kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozóvizsgát tegyen.