Jump to content

Fogadjuk el a segítséget

2016. 07. 14. 10:03

Szülőnek lenni nehéz és bonyolult dolog, de ha az ember ezt elismeri, belátja, könnyedén úrrá lehet a problémákon. Ne hezitáljunk segítséget kérni!

A szülői lét csupa bizonytalanság, gyorsan változó világunkban ráadásul egyébként is minden mozgásban van, mind fizikai, mind fogalmi értelemben. Nem csoda, ha az anya és az apa (különösen, ha első gyermekes szülők) csak kapkodja a fejét a sok, egymásnak többször ellentmondó jó tanács és szakértői vélemény hallatán.

Minden a kisbaba gondozásával kezdődik. Ez embert próbáló feladat, különösen az anyára hárul óriási nyomás. Meg kell felelni a gyermek ellátásában, jó létében, a háztartási teendőket illetően és a családi szerepben egyaránt. Régebben, amikor több generáció élt együtt, vagy közvetlenül egymás mellett, kisegítették egymást a családtagok, de ma már sokaknak kell szűk körben, vagy akár egyedül megoldania a sorjázó feladatokat. A szakemberek azt tanácsolják, ne habozzunk segítséget kérni, ez ugyanis nem azt jelenit, hogy kudarcot vallottunk, vagy alkalmatlanok vagyunk. Sőt, igazából ez a helyes út, sokkal jobb feltételeket tudunk csemeténknek biztosítani, ha valamennyi terhet levesznek a vállunkról.

A nagyszülők komoly szerepet kaphatnak, de a megfelelő keretek tisztázása mellett: a szülő nevel, a nagyszülő segít ebben. Ezt mindenképpen tisztázni kell, ami persze nem jelenti azt, hogy az idősebb generáció nem adhat jó tanácsot, változtatási tippet, de önállósodás helyet mindenképpen beszélni kell még annak alkalmazása előtt róla.

Az internet és a közösségi oldalak is segítséget nyújthatnak az anyáknak, apáknak, emellett a különböző kisgyermekes foglalkozásokon és a játszótereken is lehet olyan szülői kapcsolatokat találni, építeni, amelyek hasznosak lehetnek mindegyik szereplő számára. Kicserélni a tapasztalatokat, tippeket kapni és adni, gyermekfelügyeletet vállalni, találni.

A lényeg, hogy ne legyünk restek külső segítséget kérni és elfogadni. Mindenki saját környezetet, viszony és szabályrendszert, rendet alakít ki családjában, ez így van jól. Azonban a kisbaba etetésétől kezdve a felcseperedő gyermek neveléséig rengeteg információhoz jutunk, s ezekben sokkal könnyebb válogatni, kiigazodni, ha nem egyedül tesszük.