Jump to content

Parancsoljunk megálljt a lustulásnak!

2016. 07. 04. 14:21

Érdemes szülőként is figyelembe venni azt, hogy a kisgyermekkor elmúlásával párhuzamosan gyakran a mozgáskedv alábbhagy. Ez pedig több szempontból is rossz.

Amíg a kisgyermekek imádnak kúszni, mászni, járkálni, majd futni és ugrálni, azaz voltaképpen lételemük a mozgás, addig az idősebb gyerekekre ez már nem feltétlenül igaz. A természetes lustulási folyamat a kamaszkorban tetőzik, amikor pedig rendkívül fontos lenne a rendszeres mozgás.

Miért?

Legfőképpen azért, mert a fejlődő szervezet egész egyszerűen igényli a rendszeres testmozgást. A csontok, az izmok és az ízületek normális fejlődésében, az immunrendszer hatékonyságának fenntartásában nélkülözhetetlen a (majdnem) mindennapos sportolás, vagy más aktív tevékenység, amely a korai elhízás megelőzésében is segít. Nem beszélve a dolog pszichológiai oldaláról, a rengeteg (felesleges) energiával rendelkező kamaszoknak fontos levezetniük a feszültséget, valamint a sport által rengeteg dolgot elsajátíthatnak a közösségi lét szabályaitól kezdve egészen a kitartásig.

Szóval a szülő egyik fontos feladata, hogy a kisgyermekkor mozgásörömét „átmentse” a későbbi évekre is. Ez tudatos mozgásforma választással, rendszerességgel, valamint a sport megszerettetésével érhető el.

A gyerekek és a kamaszok nem azért fognak rendszeresen sportolni, mert egészséges életmódot akarnak folytatni, őket másutt kell megfogni és ez majd elvezeti őket az említett egészséges életmódhoz. Aki korán átérzi, illetve megtartja a mozgás örömét, az jó eséllyel lesz egészséges és boldog felnőtt, ellenkező esetben viszont várhatóan az átlagosnál több problémával kell megküzdenie.