Jump to content

Most segítek, vagy ártok a gyerekemnek?

2016. 06. 27. 11:14

A szülői aggodalom természetes, senki sem szereti betegen látni gyermekét. De rettegnünk sem szabad a betegségektől, hiszen azok bizonyos mértékig normális állomásai az immunrendszer fejlődésének.

A cél nem az, hogy a gyerek ne legyen beteg. A cél az, hogy az immunrendszer megerősödjön, fertőzések esetén pedig megfelelő módon beinduljanak a szervezet öngyógyító reakciói. Ez lényeges különbség, mégis sok szülő ezt rosszul értelmezi.

Nyilván senkinek sem jó, ha beteg a gyerek, szenved, és rossz kedve van. Normális szülői reakció, hogy segíteni szeretnénk gyermekünkön, ha nem érzi jól magát. De fontos felismerni azt, hogy hosszú távon hogyan segíthetjük gyermekeink egészségének megőrzését.

Ismerjük fel, hogy sokszor az alapvetően jó szándékú szülői törekvések is lehetnek káros hatásúak. Itt van mindjárt annak az anyukának a példája, aki úgy gondolta azzal tesz a legjobbat, ha kiskortól kezdve folyamatosan szintetikus vitaminokat ad gyermekének. Gondoskodni akart az immunrendszer egészséges működéséhez szükséges vitaminpótlásról, de ezzel csak kárt okozott. Ugyanis helyes táplálkozás mellett, a kritikusabb időszakokat eltekintve (lásd: tél, betegségek idején) a gyerekek szervezetének nincs szüksége arra, hogy folyamatosan szintetikus vitaminokkal bombázzuk. Ebben az esetben azt történt, hogy a gyerek szervezete a természetes forrásból származó vitaminokat nem tudta beépíteni, így ez nem erősítette, hanem gyengítette az immunrendszert. A másik tévút, hogy minden apróbb betegség esetén egyből gyógyszerhez nyúlunk. Ez szintén nem kedvez az immunrendszer fejlődésének.

Kevesen tudják csak, hogy az immunsejtek többsége a bélrendszerben termelődik, itt választódnak ki a salakanyagok és itt kerül sor a vitaminok előállítására is. A táplálkozás kulcsszerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni az immunrendszer egészséges működése kapcsán. A védelem kialakulásában fontos szerepet játszanak a jótékony baktériumok, melyek működését a gyakori és nem feltétlenül indokolt gyógyszerszedéssel gátoljuk.