Jump to content

Így szoktasd le a gyereket a válogatásról!

2016. 03. 10. 09:02

A gyerek válogatóssága sok szülőt kétségbe ejt. De talán van megoldás a problémára.

A válogatós gyerekek szülei sokszor már kétségbeesett módszerekkel kísérleteznek, pálmafa formájú brokkoliból és szívós munkával rózsává faragott répából kirakott ételképekkel, válogatott finomságok kínálásával. Pedig lehet, hogy teljesen más irányba kellene kapisgálni.

Alakítsatok ki szilárd szabályokat az evést illetően! Adott időpontokban legyen evés, és csak akkor. Ha nem eszik, így járt. Még senki sem halt éhen, mert kihagyott egy étkezést. Ha pedig kőbe vésed a szabályt, hogy csoki csak hetente kétszer van, és tényleg csak akkor, sokkal kevesebb harcot kell majd vívnod vele.

Engedd a gyereket ismerkedni az étellel! Amikor addig ismeretlen étel kerül elé, hagyd, hogy megnézze, megszagolja, megfogja, de soha ne mondd neki, hogy kóstolja meg, és ha nem ízlik, nem kell megennie.

Ne alkudozz a gyerekkel! Ne ígérj édességet azért cserébe, ha megeszi a zöldséget. Ezzel csak még inkább megerősíted benne, hogy a zöldség valami undorítóság, amin azonban muszáj túlesni.

Rakj elé minimális adagokat! Egy-két falatnyi zöldséget tegyél csupán a tányérjára, a nagy adag csak megacélozza az elszántságát, hogy ő ezt nem eszi meg.

Ne főzz neki külön! Ezzel biztos, hogy csak erősíted a válogatósságában. Vedd inkább be a fogások közé azt, amit szeret, és afféle mellékfogásként legyen az is a tányérján.

+ Ne papolj az egészséges ételekről! Teljesen felesleges, a gyereket abszolút nem érdekli, mint ahogy az sem, hogy hányan éheznek Afrikában.