Jump to content

10 nagy nevelési hiba, amit könnyű elkerülni III.

2015. 12. 21. 12:19

A gyereknevelésben nagyon fontos a következetesség, hiszen mindez nélkül a gyermek folyton össze lesz zavarodva és nem fogja tudni, mit csinálhat és mit nem. Előző cikkeinkben tanácsokat adtunk, hogyan is válljuk jó és következetes szülőkké, akik nem követnek el olyan hibákat, melyek könnyen kikerülhetőek lennének. Most pediig folytatódik a sor.

9. Ráerőlteted a gyerekre, hogy mutasson szeretet „idegenek” felé
Arra neveled, hogy ne álljon szóba idegenekkel, de amikor az évente egyszer látott nagynéni feltűnik a színen, aki számára idegen, akkor felszólítod, hogy adjon neki puszit. Egy távoli rokon ugyanolyan kényelmetlen érzést kelt egy kicsi gyerekben, mint egy vadidegen, úgyhogy inkább nem kellene erőltetni, hogy mutasson felé szeretetet.

Helyette inkább tanítsd meg a picinek, hogyan fogjon kezet vagy dobjon puszit. Ugyanolyan cuki, mint az ölelés vagy az arcra puszi, de a gyerek megtarthatja a távolságot, amíg el nem éri azt a szintet, hogy valóban a nagynéni közelében akarjon lenni.

10. Összehasonlítod a gyerekedet másokéval – a gyerek előtt
Mi van akkor, ha Piroska gyereke nem eszik húst? Kit érdekel, hogy Géza és Teri engedik telefonnal játszani a kétévesüket? Az ő gyerekeik, az ő döntéseik. Nem kell versengeni egymással, és te nyugodtan nevelheted ettől még saját belátásod szerint a saját gyerekeidet.

Úgyhogy ha nem azt látod, hogy konkrétan bántják a gyerekeiket, akkor inkább ne szóld le őket a saját nevelési elveikért, mert csak azt tanítod meg a saját gyerekeidnek, hogy mások kritizálásából lehet önbizalmat nyerni. Mi lenne, ha szülőként inkább csak megosztanánk egymással a tapasztalatainkat, kommentár és ítélkezés nélkül? Őrült ötlet, de milyen szép világ lenne, ha mind ezt tennénk.