Jump to content

Mit tegyünk ha a testvérek folyton összevesznek?

2015. 10. 30. 11:01

Mit csináljak, hogy a gyerekeim között ne legyen testvérféltékenység? Első gyerekesként azt hinnénk, ez a testvér születésének a legnehezebb momentuma. De nem. Ami még ennél is nehezebb kérdés: Mit csináljunk, hogy a testvérek ne öljék egymást?

Az egyik pillanatban még aranyosan játszanak, aztán bekattan valami és máris nyúzzák, gyepálják egymást.Valljuk be, ez sokkal idegölőbb, mint az a kis féltékenység, amikor mondjuk mindegyikük anya figyelmét akarja.
Ez nem féltékenység, hanem együttélési viszály. Egymás agyára menés.
És az ember ilyenkor megy és próbál igazságot tenni:ki kezdte, miért kezdte, hogyan kezdte, kérj bocsánatot, máskor így csináld, legközelebb figyelj oda, nem szabad bántani a testvéredet, fáj neki és az örök: meg kell osztozni a játékokon kezdetű sláger, miközben azon töröd a fejed, hogy “nem is értem, olyan jó dolguk van, hát miért nem játszanak el aranyosan?” és “azt hittem, ha ketten lesznek, majd ellesznek egymással, mégis folyton ölik egymást, miért?”

Szituáció 1:
Az egyik gyerek a másik idegeire megy. Általában az történik, hogy az egyik némi magányra vágyna, csendben építené élete főművét legóból, miközben a másik társaságra vágyna és nyúzni kezdi az egyiket. Mi felnőttek sem tudjuk mindig okosan kezelni az ilyen helyzeteket (tudod: a ki hajtotta fel a vécéülőkét és ette ki a hűtőből a vacsorámat – típusú konfliktusok), a gyerekek meg aztán végképp nem.

Ahelyett, hogy megpróbáljuk őket meggyőzni, hogy játsszanak mindig együtt, inkább támogatni kell az egyéni különbségeiket: ha az egyik csendben építene, akkor hadd húzódjon félre és ajánljunk fel addig egy másik programot a tesónak vagy kössük le addig a figyelmét, hogy ne kezdje el nyúzni a testvért.

Szituáció 2:
Minden gyereknek vannak féltett játékai, fél évig bütykölt alkotásai, kincsesdoboza, amibe nem akarja, hogy a tesója belenézzen, értékes könyve, amit nem akar, hogy az 1 éves tesó összenyálazzon. Mi szülők azonban folyton azt erőltetjük, hogy osztozzanak meg szépen, engedje, hogy a másik is játsszon vele, mert az úgy a szép. A törekvés jó, csak éppen a konfliktust nem oldja meg, a gyerek ugyanúgy igazságtalannak érzi, hogy a kedvenc játékát a másik tönkreteszi vagy csak használja, amikor ő is akarja.

Segíthet, ha lehetőséget kapnak rá a gyerekek, hogy a számukra nagyon fontos játékokat, amiket ők kaptak, egy saját dobozba, vagy egy saját szekrénykébe eltehessék. Amit ide eltesz, azt a másik nem piszkálhatja kérés nélkül, viszont, ha elkéri, oda kell neki adni. Amit pedig nem tett ide, az közös, azt mind a ketten használhatják vita nélkül.