Jump to content

Dolgok, melyek megváltoznak ha gyerekünk van II.

2015. 09. 30. 20:55

Mindenki mondja, hogy az ember élete gyökeresen megváltozik, amint gyereke születik. De, hogy ez a változás miben is áll, arról már nem nagyon mesélnek. Azonban, mi igen.

Szabadidő
Vasárnap délután kedvetek támad sétálni egy kört, olyan szép idő van. Vagy beülni abba a bárba, amit mindketten úgy szerettek, nyugalomban elszopogatni egy pohár jó bort, éppen egy zenekar lép fel. Vagy beülni a kocsiba és a tengerparton megállni, ahol romantikusan andalogtok naplementéig, majd egy kellemes kis tengerparti étteremben elfogyasztani egy ízletes halvacsorát, mert éppen ahhoz volt kedvetek. Vagy egyszerűen társasjátékozni egyet. Vagy csak dögleni a kanapén és megnézni egy filmet.

Szabadidő. Oké, tegyük fel, hogy szeretnétek néha házon kívül is tartózkodni. Hiszen az, hogy gyereketek született, nem kell, hogy egyből azt jelentse, megszűnt az életetek. És milyen romantikus gondolat az, hogy a friss család együtt, hármasban indul el mondjuk egy erdei sétára, netán meginni egy italt egy közeli bárban, elnyalni egy fagyit stb.Nyilván nem indulsz el csakúgy, bele a vakvilágba. Néhány tényező (mikor evett, mikor kakilt, mikor kell megint ennie, mikor kell fürdenie, mikor aludt el, meddig fog aludni) alapján kidolgozol egy harmadfokú, 70 ismeretlenes egyenletet, amelyet hosszas fejvakargatás közben megoldasz és rájössz, pontosan 27 percetek van valami jópofa programhoz (beleértve az előkészületeket, az indulást, az odautat, magát a programot és a visszautat is). Akkor úgy döntesz, megvárod a következő etetést, hogy a végén rájöhess, pontosan 27 percetek van valami jópofa programhoz (beleértve az előkészületeket, az indulást, az odautat, magát a programot és a visszautat is). Tehát úgy döntesz, lesz, ami lesz, házon kívül eteted meg a gyereket. Mivel a stressztől ideiglenesen elapad az összes tejed, készítesz (a teljesség igénye nélkül) tápszert kisdobozban, forralt, pontosan jó hőfokra visszahűtött vizet termoszban, 5 szett váltóruhát (mert mi van, ha leeszi/ lebukja/ lepisili/ lekakilja magát, mi van, ha felmelegszik/ lehűl az idő/ kisüt a nap/ elered az eső), egy családi csomag pelenkát, hat csomag nedves törlőt és legalább 12 db textilpelenkát, egy vastag és egy vékony kabátkát és legalább három sapkát.

Zene
Azt hallgatsz és akkor, amit és amikor éppen kedved van, de leginkább azt, amit szeretsz. Mert megnyugtat, mert jó lesz tőle a kedved, mert aláfest a romantikus vacsinak.
Ne is álmodj róla! Gyerekdalok szólnak végtelenítve a hangszóróból és egy idő után már a fejedből is. Álmodban. Mitöbb a férjeddel is duettben daloljátok a Bóbita (vagy, ahogy Pasi énekli a “Rózika Rózika táncol”) és a Paff a bűvös sárkány remixét, nem feltétlenül indokolt esetekben, már akkor is, amikor a gyerek nem is hallja ezt. Egy idő után úgy érzed, egy gyerekmusicalben élsz és már csak dalrészletek teátrális éneklésével tudsz kommunikálni.
Arról nem is beszélve, hogy már az autód CD lejátszójában is gyereklemez forog.

Otthonod műszaki szerkezetének ismerete
Tudod, hogy melyik helyiség hol van, melyik szekrényben mit tartotok. Ha kell, újra tudod indítani a kazánt.Ne gondold, hogy ez elég lesz! Idővel megtanulod, hogy melyik ajtót hol kell megtámasztani picit lábbal, melyik kilincset hogyan kell lenyomni ahhoz, hogy a legkevesebb hangot adja az ajtó csukáskor, nyitáskor. Azt is pontosan tudod, hogy melyik padlódeszka nyikorog és melyik küszöbre ne lépj rá, amikor alszik a gyerek. Mishát pl. cseppet sem zavarja az a cirka 30 recsegő deszka a hálószobában, amit érintünk, amikor altatáskor rójuk a köröket. Őt az az egyetlen reccsenés tudja csak felrázni mély álmából, amit az az egy nyomorult deszka produkál, ami az ágya előtt van, de az is csak akkor, ha úgy lépsz rá, hogy közben megfogan az agyadban annak a gondolatnak a halovány szikrája, hogy most már leteszed az ágyába, miután a gerincsérvtől gyakorlatilag lezsibbadt a felsőtested.