Jump to content

Dolgok, melyek megváltoznak ha gyerekünk van I.

2015. 09. 26. 20:49

Egy barátnőm, aki maga is kisbabát vár, kérdezte nemrég, hogy mi változott meg az életünkben Misha óta. A kérdés teljesen jogos, én mégis inkább abból az irányból válaszolnám ezt meg, hogy mi nem változott. Hogy miért? Mert arra egyszerűbb választ adni: a lakcímünk.

Ezen kívül azt hiszem, semmi nem maradt a régi. Azért igyekszem összeszedni egy csokorba a legjellemzőbbeket, hátha akadnak köztünk olyanok, akikre ezek a dolgok a meglepetés erejével hatnának egyébként.

Alvás
Egy hosszú hét után hétvégén addig lustálkodni, amíg jólesik. Ágyban reggelizni, sőt, ha úgy tartja kedved, fel sem kelni egész nap. Vagy hétköznap egy rosszabbra sikerült napod után azt mondani este fél 9-kor, hogy ott vigye el a franc az egészet, ahol van, pizsibe bújni, jól bevackolni egy könyvvel vagy egy jó filmmel, hogy aztán édesen húzhasd a lóbőrt addig, amíg meg nem csörren az ébresztőórád reggel 7 magasságában, hogy te üdén, frissen, kipihenten pattanhass ki pihe-puha párnáid közül, és jegyezhesd meg, hogy rég nem aludtál ilyen remekül.

Na, ezt felejtsd el. Úgy 40 évre. Jobb esetben 3 óránként ébreszt majd utódod (rosszabb esetben nem is kell ébreszteni, mert nem alszol), hogy mire mindennek (peluscsere, szopcsi, peluscsere,büfi, peluscsere, esetleg kis fejés, peluscsere) a végére érsz, mínusz másfél órán kezdhesd az új 3 órás ciklust, mely minta életed egyéb területein is igen tekintélyesen lesz jelen. A jó hír az, hogy egy idő után tényleg megtanulsz örülni 36 percnyi gondtalan alvásnak, ha az égiek elég kegyesek hozzád. (Mármint azzal, hogy adnak 36 teljes percet, nem azzal, hogy megtanulsz örülni is neki.)

Evés
Hosszasan főzőcskézni új recepteket próbálgatva egy pohár bor társaságában, miután szombat délután hazaértél a komótos piacolásból mindenféle isteni alapanyaggal a túlpakolt táskáidban.
Miután elkészültek az íncsiklandó fogások, szépen, a magad tempójában megteríted az asztalt, szalvétából hattyút hajtogatsz, teamécsesekből szivecskét raksz ki, amit körbehintesz rózsaszirmokkal.Ne reménykedj! Nem, még házassági évfordulón sem! Amennyiben egyáltalán eljutsz odáig, nem fogsz feleslegesen időt fecsérelni sem az előkészületekre, sem a végtermék kulturált elfogyasztására. Minimum 50-szer megrágni az ételt? Ugyan minek? Ha nem túl nagy a falat, rágás nélkül is igazán fogyasztható, akár egyenesen a serpenyőből is.

Ez az időszak nem a gyertyafényes, meghitt, nyugodt, romantikus vacsorákról szól. Ha mégis egyszerre szeretnél asztalhoz ülni hitveseddel, ne is számíts arra, hogy egyszerre a szátokhoz emelhetitek majd a kanalat. Míg egyikőtök eszik, a másik a gyereket vigasztalja, aki valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva mindig akkor jön rá, hogy világfájdalma van (legmélyebb álomból ébredve is akár), amikor az első falat az ajkadat érinti. Persze megvan ennek is a pozitív oldala, elég egy szett tányér és evőeszköz, ilyen felállásban tudjátok használni egymásét.Mindemellett a város gyakorlatilag összes kajakiszállítójánál (pizza, mexikói, kínai…) minimum 10, de inkább 15%-os kedvezményt kapsz már a rendeléseidre, mert törzsmegrendelőnek számítasz.