Jump to content

Nevelj boldog gyereket! II.

2015. 07. 15. 22:50

A gyerekek boldogsága első sorban a szülők neveléséből fakad. Így muszáj tenni is érte, hogy a gyerek boldog legyen. Megmutatjuk, hogyan.

Foglalkozzunk saját párkapcsolatunkkal

A gyermek születése ne legyen egyben azon dátum is, amikor megszűnik egymás számára a férj-feleség szerep és a gyerekre hivatkozva hanyagolni kezdjük párunkat. A Child Development (gyermekfejlődés) c. folyóirat 2011 májusában közölt egy tanulmányt, mely szerint a problémás házasság alvási problémákat okozhat, mire a gyerek 18 hónapos lesz. A stresszes otthon pedig nagyban hozzájárul az éjszaka álmatlanul való forgolódáshoz.

Figyeljünk oda a mentális egészségünkre is

Ha a depresszió jeleit észleljük magunkon, akkor saját és gyermekünk érdekében keressük szakember segítségét. Kutatások során azt figyelték meg, hogy a depressziótól szenvedő édesanyák lassabban reagálnak gyermekeik igényére, sőt, az ilyen környezetben felnevelt gyermekek stresszre való hajlama is megnő. Nem túl szép kilátások, viszont a szakemberek szerint a helyes gyermeknevelés még akkor is elsajátítható és alkalmazható, ha az édesapa vagy az édesanya saját mentális egészsége miatt szakember kezelése alatt áll.

Édesanyák, legyenek jók a fiukhoz!

2010-ben végezték el azt a kutatást, melynek eredménye arról tanúskodott, hogy a fiúk számára későbbi megfelelő viselkedésük szempontjából létfontosságú az édesanyjukkal való szerető, törődő kapcsolat - fiúk esetében sokkal jobban számít, mint lányoknál. Mivel a gyermekek a viselkedési mintákat elsősorban saját szüleiktől tanulják el, így értelemszerűen a jó apa/anya, férj/feleség kapcsolatot látó gyermekek ezt a pozitív mintát viszik majd tovább is.

Kezeljük lazán a visszabeszélést

Azok a tinédzserek, akik rendszeresen visszaszólnak szüleiknek, rendszerint jobban elutasítják a társaiktól érkező kényszerviselkedési mintákat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy gyermekünk akkor lesz talpraesett, ha ellenséges viszonyt ápol szüleivel, sőt, a szülő-gyermek közötti biztos kapcsolat és támogatás inkább arra bátorítja a gyermekeket, hogy ne akarjanak mindenáron társaiknak megfelelni.