Jump to content

Miért kell együtt sétálni a babával?

2015. 07. 15. 09:44

A csecsemők és kisgyerekek egészséges fejlődésének egyik fontos feltétele a szabad levegőn való tartózkodás. Egy kiadós séta gyakran megoldja az evés-alvás problémát.

Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát a szabadban kell töltenie, hiszen a friss levegőn való tartózkodás már önmagában étvágyfokozó. A nagyobbaknak pedig a szabadban kitárul a mozgásterük, így kifutkározhatják magukat.

Egy szabad levegőn elfáradt baba vagy kisgyermek éhesebb lesz, altatni is könnyebben lehet majd, mint azokat a gyerekeket, akik az egész napot a szobában töltik. Nem jó kifogás az, hogy a baba nehezen tűri a téli öltözködést, és emiatt az édesanya inkább lemond a sétáról. A tavasz beköszöntével pedig minden baba és mama napirendjébe könnyen beilleszthető a napi minimum 1-2 óra séta.

Miért kell a séta?

A csontok és az izmok a méretbeli növekedésükhöz szükséges tápanyagot és a mozgáshoz szükséges energiát is a táplálékból nyerik. Ha a baba nem kapja meg a megfelelő menny iségű és minőségű tápanyagot, az nem csak közvetlenül a testmagasság és a testsúly növekedésének megállásához illetve csökkenéséhez vezet, hanem közvetetten a mozgás fejlődésére is kihatással van.

Csont, izom és ideg

Ahhoz, hogy a baba tudatosan működtesse izmait, fejlett idegrendszerre van szüksége. Az idegrendszer segítségével tudja a fejben elgondolt mozgást kivitelezni. Az első hat hónapban annyira intenzív az agy növekedése, hogy azok az ártalmak (pl. energia és tápanyaghiány), melyek a későbbiekben nem okoznak maradandó elváltozást, ebben a gyorsan fejlődő időszakban viszont károsodáshoz vezethetnek.

Az agy a megszületés utáni első évben még sokat fejlődik, a születéskor tömege körülbelül 350 g, majd a gyermek 1 éves korára megközelíti a 850 g-ot. Ehhez a hihetetlen mértékű növekedéshez jó minőségű fehérjére van szüksége. Ezért is fontos az anyatej, vagy annak hiánya esetén a tápszer, mert a baba ebből a táplálékból nyeri a fehérjét.

Az idegrendszer növekedéséhez és működéséhez szintén fehérjére, szénhidrátra, zsiradékra, ásványi anyagokra (pl. különösen vasra) és vitaminokra (pl. E-, B-vitaminra) van szüksége.

Ennek alapján a szülőkben felmerülhetnek gyakorlati kérdések: miből és mennyit is adjunk enni és inni a gyermekünknek, hány órát tartózkodjunk a szabad levegőn annak érdekében, hogy biztosítsuk számára a megfelelő testi és mozgásbeli fejlődést az első évben.

Fotó: donna.hu