Jump to content

Óvatosan, mértékkel vagy tilos, avagy mit ne egyen a baba 1 éves kor alatt

2023. 02. 06. 19:00

Az nem kérdés, hogy a baba táplálása során az a végső cél, hogy fokozatosan áttérjen arra az étrendre, amit a család többi tagja is fogyaszt. Azonban ez nem megy egyik napról a másikra.

Tápszeres babák esetében már 4 hónapos kortól, anyatejes babák estében pedig 6 hónapos kortól lehet megkezdeni a hozzátáplálást. Az már sokkal nagyobb fejtörést okoz, hogy mit is adhatunk a babáknak. Na, és ráadásul még azzal is számolni kell, hogy a kicsik nem mindent fognak szeretni. Ekkor ismerkednek az ízekkel, a különböző állagú ételekkel.

Szerencsére az internet számos receptet és ötletet szolgáltat, hogy minél változatosabb módon tápláljuk a babákat, de van, amivel óvatosan kell bánni.

Ilyen például a tej. Habár anyatej híján az előző generációk gyermekei közül sokan nőttek fel tehéntejen, de ma már az a tendencia, hogy 1 éves kor előtt semmiképp nem adunk a babának tejet. Már csak azért sem, mert a magas fehérjetartalom annyira megterheli a vesét és az emésztőrendszert, hogy allergiás reakciót, valamint laktóz intoleranciát válthat ki, amely a későbbiekben is gondot okozhat.

Ha a tejet 1 éves kor alatt nem érdemes adni a kicsinek, akkor talán egyértelmű, hogy a túróval is érdemes óvatosan bánni.

A tojás alapvető alapanyagunk, ám a baba hozzátáplálása során érdemes átgondolni, hogy adunk-e, mert allergén. Okozhat gyomorprobléma mellett akár bőrpanaszt is ekcéma formájában.

Az apró magvakat tartalmazó gyümölcsök, úgymint a málna, szeder, szamóca, áfonya túl korai fogyasztása azért nem javasolt, mert ezeknek a gyümölcsöknek a tisztítása nem egyszerű és a rajtuk maradt vegyszerek bekerülhetnek a szervezetbe. Mivel magas a hisztamin szintje az apró magvas gyümölcsöknek, ezért allergia is jelentkezhet.

A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal, azonban annyira felfokozzák a gyomorsav termelődését, hogy egy kicsi 1 éves koráig azt mellőzni érdemes. Ha nem bio gyümölcsöt vásárlunk, akkor még azzal is számolni kell, hogy vegyszerekkel kezelték és az nem jó, ha a baba szervezetébe kerül.

A só alapvető ételízesítőnk, de még 1 éves kor után is nagyon mértékkel szükséges azt alkalmazni.

Ha a sóval vigyázni szükséges, akkor talán nem meglepő, hogy a cukorra még inkább igaz ez. Mindkettő feleslegesen terheli a veséket, a cukor ráadásul rossz hatással van a fogzománcra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)