Jump to content

Nemcsak a nátha és az influenza terjedhet

2022. 10. 29. 19:00

A bölcsőde és az óvoda a kicsi gyerekek első oktatást és nevelést folytató intézményei, ahol a legnagyobb hangsúly még mindig a játékon van.

Ugyanakkor a bölcsi és az ovi az a hely, ahol a gyerekek megismerkednek a legtöbb, közösségben terjedő, általános betegségekkel. Ez az az időszak, amikor a gyerekek többet lehetnek otthon egy-egy betegség miatt, mint amit a nevelési-oktatási intézményben töltenek.

Habár az egészség a legfontosabb, a gyerekek szervezete többféle betegséggel ismerkedik meg ilyenkor.

A szezonálisan jelentkező megbetegedések, mint a nátha, megfázás a közösségi érintkezés nélkül is jelentkezhet, de tény, hogy az óvoda és a bölcsőde még inkább lehetőséget ad arra, hogy egyes fertőző betegségek elterjednek.

Nemrégiben a covid tartolt, azonban vannak olyan fertőző betegségek, amelyek ugyanúgy hódíthatnak a közösségben, mégsem mindenki esik át rajta.

Ilyen lehet a tetű. A kellemetlen vérszívók úgy jelzik jelenlétüket, hogy viszketni kezd a fejbőr. A gyerkőc hazaviheti a vérszívót és akár a család minden tagját lefertőzheti.

Ugyancsak nagyon fertőző, de ezt nem vérszívó, hanem baktérium okozza, ez az ótvar. Leginkább az arc különböző területein jelenik meg egy jól körülírható seb, amelyen pörk képződik. A seb alatt lévő baktériumok igencsak fertőzőek, ezért gyorsan terjedhet a közösségben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)