Jump to content

Kússzon, másszon, mert az szükséges

2022. 10. 23. 19:00

Azt talán még a nem gyerekes családok is hallották már, hogy milyen fontos a kúszás és a mászás a babák fejlődési folyamatában. De miért is?

A nagy mozgásfejlődésnek szakaszai vannak. Az a legideálisabb, hogy mindegyik szakaszt érinti a baba. Vagyis a megfordulás után jöhet a kúszás, a mászás és csak ezután jó, ha feláll és járni kezd a kicsi.

Azért olyan fontos a kúszás és a mászás is, mert általuk az értelmi képesség és az idegrendszer is folyamatosan fejlődik. Ezek a mozgásformák ugyanis stimulálják az agyat és a megfelelő ütemű értelmi fejlődés várható. Ha azonban egyik, másik vagy mindkettő kimarad, azt az iskolában jól mérhető tanulási nehézséggel járhat.

Mindennek megvan a maga ideje, de kisebb nagyobb eltérések lehetnek a kisbabáknál. Általánosságban véve 6-7 hónapos koruk körül kezdenek kúszni, és 10 hónaposan másznak. Előtte már négykézlábra állhatnak és hintáznak. Ezekből fog később kialakulni később a felállás és a járás is.

A védőnők, gyermekorvosok is komolyan veszik azt, hogy elengedhetetlen a kúszás és a mászás, mert habár látszatra semmiben nem különböznek azok a babák a társaiktól, akiknél ezek a mozgások kimaradnak, de az iskolában már komoly következményei lehetnek, úgymint részképességzavarok: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, térbeli tájékozódás zavara.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)