Jump to content

Nyűgösködés, sírás – a fülfájás gyötrelme babakorban

2022. 06. 10. 19:00

A fül-, a fog- és a fejfájás olyan kínzó fájdalommal jár, amelyet nehezen viselünk. A felnőttek házi gyógymódokat és gyógyszereket alkalmazhatnak, de a babák is jelzik, ha gond van.

A már beszélni tudó gyerekek sokkal könnyebben kifejezik magukat és a szüleik, felnőttek tudtára tudják adni, hogy mi fáj. Ezzel szemben a kisbabák számára jóformán csak a sírás marad, mint jelzőeszköz. Bármelyik évszakban jelentkezhet a fülgyulladás és egy enyhébb nátha szövődményeként is kínozhatja a kicsiket.

A csecsemők immunrendszere még jóval gyengébb, emiatt a betegségek is hamarabb elérhetik. Ráadásul az orr- és garatüreg még tágabb és rövidebb is, amely kedvez a baktériumoknak és könnyebben okoznak gyulladást azzal együtt pedig fájdalmat.

A kicsi gyerekek kommunikációs eszköztára még erősen behatárolt és jóformán a sírással, a viselkedés változásával jelzik, hogy valami van. Lehet, hogy már a nátha jellegzetes tünetei is múlóban vannak, amikor azt tapasztaljuk, hogy valami mégsem stimmel. A fülfájás ugyanis csak ezután jelentkezhet. A fájdalom miatt nyűgösebbé válik és az is lehet, hogy nem könnyű attól megszabadulni, azaz visszatérően megjelenik. A háttérben okként lehet gondolni az orrmandula megnagyobbodására, amely a gyerkőcök esetében elég gyakori.

Sőt a babák esetében teljesen általánosan jelentkező a bukás. Csakhogy ez reflux betegséget is okozhat, amely ugyancsak kiváltója lehet a fülgyulladásnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)