Jump to content

Baba és sérv

2021. 10. 25. 19:00

Már születéskor jelen lehet egy olyan probléma, amely a leggyakoribb sebészeti beavatkozások közé tartozik. Ez a sérv.

A sérv azt jelenti, hogy valamelyik belső szerv nem csak ott helyezkedik el, ahol a helye lenne, hanem onnan kikerül. Míg a felnőttek esetében jelentkező sérv a hasfal gyengeségéből, a súlyfeleslegből adódik, addig a gyerekeknél veleszületett rendellenesség lehet, amely akár már a születéskor megmutatkozhat.

Milyen fajtái vannak?

Köldöksérv

Fiú és lány babák esetében egyaránt jelentkező, a babák 5-8 %-nál tapasztalható. Ebben az esetben a köldökgyűrű szövete olyan laza, hogy a köldökgyűrű kitágul és a kötőszövet megnyúlik. Ami a jó, hogy a hasfal erősödésével a sérv magától meggyógyulhat. Ha ez nem történik meg, akkor műtéti úton oldják meg a problémát.

 

Lágyéksérv

A babák 4-5 %-nál tapasztalható. A hasfal nyílásán keresztül a hasüregi szervek kitüremkednek a lágyék tájékán. Fiú csecsemők esetében gyakoribb ez a fajta sérv, de előfordulhat lányoknál is. A lágyéksérv műtéti beavatkozást igényel. Gyógyulását nem lehet az időtől remélni, így minél hamarabb fel kell azzal keresni az orvost.

 

Rekeszsérv

Ebben az esetben a hasüregi szervek a mellüregbe kerülnek és gátolják azok megfelelő működését. Általában már a terhesség során megállapítható. Két típusa létezik: A Bochdalek-féle rekeszsérv a fiúk esetében gyakoribb, míg a Morgagni-sérv a lányoknál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)