Jump to content

Koronavírus és a gyerekek

2020. 03. 12. 19:00

Nemcsak a koronavírus terjed, de azzal együtt a pánik is. Veszélyben érezzük magunkat, ha nem a vírus miatt, akkor a téves és/vagy rémületet keltő hírek miatt.

A héten már egyre több országból érkezett a hír, hogy találtak koronavírus által megbetegedett személyeket, köztük hazánkban is. Egész Olaszországot lezárták, oda se be, se ki nem lehet jutni. Mára már az Egyesült Államok is lezárta határait az Európából érkezők előtt. A médiából mindenki értesülhet a fejleményekről, de mit érzékel ebből egy pici gyermek?

A világ a koronavírusról beszél, így az akár pici gyerekek tudatáig is eljuthat, és még ha nem is tudják, hogy miről van szó, egy betegség során megkérdezhetik a szüleiket, hogy elkapták a koronavírust?

A magyar oktatási intézmények közül jelenleg csak az egyetemeket zárták be, ugyanis a Covid-19 betegség a felnőttek számára veszélyes, a csecsemőkre, kisgyermekekre nem. Vajon miért nem? A gyerekek immunrendszere még gyengébb és kevésbé védekező, mégis azt mondják, hogy pont a gyerekeket érinti kevésbé a koronavírus.

Kutatók is vizsgálják a koronavírust, az abban szenvedő betegeket, valamint azt is, hogy a 19 év alattiak esetében miért lényegesen csekélyebb a vírus megjelenésének esélye? Azt tartják jelenleg valószínűnek, hogy gyerekek is elkaphatják a koronavírust, de a betegség esetükben gyors lefolyású. Aki el is kapja, az gyorsan túl lesz rajta, vagyis meggyógyul.

Arra sincs még bizonyíték, hogy a gyerekek fertőztek-e volna meg koronavírussal más gyerekeket, vagy felnőtteket. Olyan eset is kevés volt eddig a világban, hogy egy család minden tagja - beleértve a felnőtteket és a gyerekeket is – megbetegedett.

A hazai bölcsődéket, óvodákat, általános iskolákat és középfokú intézményeket még nem érinti a bezárás veszélye éppen amiatt, mert a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek a koronavírus miatt. Ha ez változni fog, akkor ezeknek az intézményeknek a bezárást is kezdeményezhetik.

Kétféle teória létezik, hogy a gyerekek miért nem kapják el, vagy lesznek túl gyorsan a koronavírus okozta betegségen. Az egyik szerint az, hogy sokkal egészségesebben élnek, mint a felnőttek, mert sokat tartózkodnak a szabadban és nagyon sokat mozognak, így fizikumuk is jobb állapotú. A másik elképzelés szerint a középkorú emberek esetében az immunrendszer gyengülhet, és könnyebben kaphatnak el bármilyen kórokozót, köztük a Covid-19-et is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)