Jump to content

Ha az evés, ivás is fájdalmas. Afta lehet a ludas

2019. 12. 24. 19:00

A szülők és még inkább a nagyszülők akkor nyugszanak meg, ha gyermekük, unokájuk jól eszik, mert az az egészségről tanúskodik.

A nem jó étvágy a betegség mutatójaként szerepel a szülők fogalomtárában. Könnyen lehet azonban, hogy nem komoly, de annál fájdalmasabb tünet jelentkezik a gyerekek esetében, amely meggátolja a jóízű ételfogyasztást is.

A fájdalmas és apró hólyagok az afták, amelyek akár gyermekkorban is feltűnhetnek a száj nyálkahártyáján, az ajkak belső felén, a nyelven, az ínyen. nem fertőző betegségről van szó, de nagyon kellemetlen és fájdalmas, amely a kicsi gyerekek esetében is jelentkezhet. Az afta kialakulhat a szájban történő apró sérülés következtében is, de akár tömött fog vagy fogszabályzó is megsértheti a száj nyálkahártyáját, a nyelvet, az ínyt és megjelenhetnek a kis hólyagok. Az afta akkor is kialakulhat, ha nem történt a szájon belül semmilyen sérülés. A kialakulásának hátterében lehet akár a vitaminhiány vagy a legyengült immunrendszer is.

Az afta tehát hólyag a szájon belül, amely fehér vagy sárgás színű. Egy hólyag is feltűnhet, de akár egyszerre több is. Rendszerint minden hegek nélkül eltűnik, de ahhoz akár két hét is szükséges, és az elején igencsak fájdalmas.

Persze, hogy nincs jó étvágya egy aftával küzdő gyermeknek, hiszen az étkezés, de még az ivás is fájdalmas lehet. Sőt, egyes esetekben akár még láz, levertség is jelentkezhet. Mindenképp szükséges az olyan ételek mellőzése, amely irritálja az amúgy is fájdalmas hólyagokat.

Ecsetelők és krémek csitíthatják a fájdalmat és segíthetnek az afta gyorsabb megszüntetésében, ha azonban két hét után sem tűnik el, akkor orvoshoz szükséges menni azzal, mert a háttérben komolyabb vitaminhiány lehet, esetleg ételallergia is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)