Jump to content

Krupp, nemcsak ijesztő, de veszélyes is

2019. 11. 26. 19:00

Nincs annál ijesztőbb a szülők számára, amikor gyermeküket látják levegő után kapkodni, és nem tudnak rajta segíteni. Márpedig a krupp ilyen.

Még ijesztőbbé teheti a kruppot az, hogy általában éjszaka jelentkezik és van, hogy váratlanul. A belégzés nehézsége, a gyerekek ugató köhögése a frászt hozhatja a szülőkre főleg akkor, ha azelőtt nem tapasztaltak hasonlót. A fuldokló gyermek látványa kétségbe ejti a szülőket, és valóban veszélyes állapotot okozhat, mert az oxigénhiány akár életveszélyt is jelenthet.

A főleg csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező krupp a felső és alsó légutak vírusos betegsége. Maga a betegség a nyálkahártya duzzadását is okozza az amúgy is még fejletlenebb, ezáltal szűkebb légutakban, ezért a kisgyermekek esetében különösen veszélyes.

Többféle vírus okozhatja a légutak gyulladását, de a legjellemzőbb a télen megjelenő influenzavírus. Nehezíti a helyzetet, hogy az influenzavírus kárt tesz a nyálkahártyában, így az nem tudja maradéktalanul végezni a dolgát, vagyis nem tudja eltávolítani a kórokozókat. A légutak száradásakor jelentkezik az ugató, száraz köhögés, a légzés nehézsége. Éppen ezért a kruppra jellemző tünetek leginkább ebben az időszakban, vagyis a hidegben mutatják meg magukat.

A krupp vírusos fertőzés ijesztő első rohama a gyermek5 éves koráig jelentkezik, és ahogy nő a gyerkőc, tágulnak a légutak is, és a kruppra jellemző nehézlégzés megszűnhet, mert már a duzzanat jelentkezése esetén is olyan átmérőjűvé fejlődik a légút, hogy a levegővételnél nem okoz gondot. Habár a felnőttek légútjai már kifejlődtek és kitágultak kellően, olykor a krupp ekkor is jelentkezhet.

A három év alatti gyerekek esetében tehát elve, élettanilag szűk légutakkal kell számolni, és a krupp rohama csak nehezíti a levegőhöz való jutást. Olyan mértékűre lecsökkenhet a légút járható járata, hogy akár életveszélyes állapot alakulhat ki. Ez a szülők rémálma. A jellemző tünetek miatt a szakemberek számára nem okoz nehézséget a krupp diagnosztizálása. Súlyos roham esetén a lehető leghamarabb oxigénhez kell juttatni a gyermeket, a légutak lehűtése javasolt és természetesen a mentősöket is értesíteni szükséges. A kruppos rohamok nem mindegyike jár láz kíséretével, de ha igen, akkor azt is érdemes csillapítani.

Amit a szülő még tehet a mentők kiérkezéséig, hogy szavaival, ölelő karjaival igyekszik megnyugtatni a levegőért küzdő gyermeküket. Ahhoz, hogy a krupp ki se alakuljon érdemes a fűtési szezonban hideg vizes párásítást alkalmazni, szellőztessünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)