Jump to content

A jobb (be)látás érdekében

2019. 08. 27. 19:00

A szem a lélek tükreként is nevezett, de azon túl az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) érzékszervünk. Ne kezeljük hanyagul a szemeinket, és már babakorban figyelni szükséges gyermekeink szemének épségére.

Jártál már a fővárosi Láthatatlan Kiállításon, ahol gyengénlátó vagy vak vezető segítségével kell koromsötét termeken úgy végigbotorkálni egyébként látóként, hogy szemeink képességeit egyáltalán nem érvényesíthetjük? Csakis a hallásunkra, a tapintásukra hagyatkozva juthatunk ki a teremből. Nagy kihívás ez egy amúgy jól látó személy számára, és ilyenkor döbbenthetünk rá, hogy milyen nehéz lehet a látássérülteknek. Természetesen az sem mindegy, hogy a látás képességének elvesztése milyen fokú, valamint az sem, hogy születés óta kell ezzel együtt élni, vagy élet későbbi szakaszában alakul ki.

Már a babatervezéskor igyekeznek a kismamák megtenni mindent, hogy magzatuk majd egészségesen szülessen meg. A várandósság ideje alatt szedett vitaminok, és az egészséges életmód mellett is előfordulhatnak örökletes betegségek. Ha a családban létezik szembetegség, eleve fokozottabban kell figyelni a baba szemét. A kancsalság hamar észrevehető a babáknál, de ha a pupilla szürkülése, vagy a szem izmainak rángását esetleg a szemkontaktus hiányát tapasztalja a szülő, azonnal szakemberhez szükséges fordulni.

A szülők óvják és védik csecsemőjüket, de bármennyire igyekeznek a lehető legjobban bánni kisbabájukkal, mégsem biztos, hogy észre veszik azt, ha a baba egyik szeme gyengébb, mint a másik. A jobban működő szem ugyanis átveszi a rosszabbul teljesítő szem funkcióját, amelyhez a baba is alkalmazkodni kényszerül, ha nem veszik észre időben a problémát. Emiatt fontos már az otthoni játék során vizsgálni, hogy a baba mindkét szemével követi-e azt a szülők által feltartott játékot, amelyet mozgat.

A védőnői és gyermekorvosi vizsgálatok kitérnek a szemekre is, de ha bármi eltérést tapasztal a szülő, érdemes szakemberhez fordulni. Iskolakezdés előtt mindenképp vizsgáltatni kell a gyerekek szemét, mert az állandó odafigyelés, a fókuszálás nagyon megterheli a kicsik szemét, és ha szükséges, akkor bizony segíteni kell a gyermek látását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)