Jump to content

Lenyeli? Kiköpi? Megrágja? – az orvosságok körüli mizéria

2019. 08. 15. 19:00

Egy családon belül is nagyon nagy különbségeket mutathatnak a gyerekek mind viselkedésben, mint pedig a külső jegyek alapján. Mintha nem is lennének testvérek, más gyerekek pedig le sem tagadhatnák egymást.

A betegség senkit sem kerül el. Az egészségesen született gyerkőcök is előbb vagy utóbb találkoznak valamilyen enyhébb betegséggel. Főleg akkor igaz ez, amikor valamilyen közösségbe bekerülnek. De még az édesanyjával otthon tartózkodó babák is megbetegedhetnek, és a gyógyítás, a tünetek enyhítése érdekében gyógyszeres kezelésre fogja az orvos. A szülőkön múlik, hogy milyen ügyeskedéssel adják be gyerkőcüknek a gyógyszert.

A gyerekek nem egyformák. Vannak, akik jól viselik a gyógyszerek bevételét. Minden nagyobb ellenállás nélkül lenyelik azt, legyen az tabletta, szirup. Más gyerekek azonban kínok kínjával képesek az apróra tört gyógyszert is lenyelni, és még a szirupos formával is meggyűlhet a bajuk.

A kisebb gyerekek esetében nem véletlenül fejlesztették már ki a szirup formájú gyógyszereket, és nem mellékesen olyan ízesítésű néhány láz- és fájdalomcsillapító, hogy meg sem érzik annak gyógyszer mivoltát. Ebben az esetben van a szülőknek jó dolga. Ám a gyerekek alap beállítottsága a szülőkkel való szembeszegülés, ezért ha kanállal közelítünk feléjük, talán eltolják azt. Az egyes termékek mellé nem véletlenül csomagolna olyan kis fecskendőt, amellyel könnyű kimérni az adott gyógyszeradagot és még könnyebb lejuttatni a kicsi gyerekek torkán.

A kicsit nagyobb gyerekekkel érdemes megbeszélni, hogy miért fontos a gyógyszer bevétele. A saját életkori szintjét figyelembe véve kell elmagyarázni azt, hogy a gyógyulás érdekében szükséges a gyógyszert lenyelnie. Ha partnerként kezeljük a gyerekeket, akkor az az idő is elkövetkezhet, hogy a szirupot leválthatja a gyógyszer. Mindenesetre avassuk be abba, hogy van választási lehetősége tabletta és szirup között. Engedjük meg azt, hogy szabadon választhasson. A tablettákat szinte porszerűvé össze lehet zúzni, de az apró darabokákban történő bevétele is megkönnyítheti a gyógyszer elfogyasztását. Mindenképp készítsünk oda bő folyadékot, hogy szükség esetén legyen elegendő víz ahhoz, hogy leszaladjon a torkán a gyógyszer.

A nagyobb gyerekek esetében már dedósnak minősülhet a szirup, ezért csak a tabletta jöhet szóba, de annak íze lehet nagyon keserű, ezért a nyelv hátsó részére érdemes helyezni a gyógyszert és azonnal vízzel lekísérni. Így van esély arra, hogy elsőre lemenjen a tabletta. Ha nem megy, akkor a tablettát bele lehet keverni joghurtba vagy mézbe. Egy kanál abból, és már lent is a gyógyszer.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)