Jump to content

Mini gyógyszertár az otthonunkban

2018. 11. 15. 19:00

Ha nem vagyunk hívei a gyógyszerszedésnek, egészen más értelmet nyernek a gyógyszerek, ha kisbaba érkezik a családba. Nem árt, ha saját kis házi patikánkban helyet kapnak fontos gyógyszerek.

Az otthoni gyógyszerkészlet állandó felügyeletet igényel. Nemcsak azt jelenti, hogy a gyermekektől elzárt, biztos helyen kell tartani a gyógyszereket, hanem bizony a tárolás szabályait és a szavatossági időt is figyelembe kell venni. Bármennyire is gyógyszerellenesek vagyunk, kisgyerekek mellett mégis szükség van olyan készítményekre, amelyek tartalékban mindig vannak otthon magas láz, kisebb balesetekből ellátásához.

Először is szükségünk van egy elsősegélydobozra vagy szekrényre, amelyet gondosan elzárva tartunk a gyerekektől, azonban olyan helyen van, hogy azt a szűkebb vagy tágabb értelemben vett családtagok is tudják használni, ha a gyerekek rájuk vannak bízva. A házi patika gyógyszerkészítményeinek lejárati idejét mindig ellenőrizni szükséges. A lejárt szavatosságú készítményeket nem szabad a kukába dobni, ugyanis azok veszélyes hulladéknak minősülnek. Azokat összegyűjtve egy helyi patikában kell leadni.

Nem súlyos, azonban azonnali ellátást igénylő balesetek akár mindennaposak lehetnek, pláne egy felfedező kisgyermek mellett. Ezért az elsősegélydobozban mindig legyen sebtapasz, steril gézlap, és lehetőség szerint egy olló is, hogy a minél gyorsabb ellátást tudjuk gyerkőcünknek biztosítani. Itt kaphat helyet a hámosítást, a seb gyógyulást és a gyulladáscsökkentést is segítő popsikrém is, amely csecsemők számára ugyanúgy használatos, mint a nagyobb gyerkőcök esetében.

A házi gyógyszertár alapkellékét jelenti a lázcsillapító. A nyűgös, láztól szenvedő gyermek közérzete hamarabb javul, ha nem kínozza a láz. Elképzelhető, hogy a lázcsillapító mellett még szükség van hűtőfürdőre is, annyira makacs a láz. Kicsi babák esetében eredményesebb a lázcsillapító kúp, ezért legyen az is otthon, pláne akkor, ha a baba lázgörcsre hajlamos. Ugyancsak fontos alaptartozék legalább két lázmérő. Ha az egyik elromlana, legyen tartalékban egy másik is.

A megfázásos, influenzás megbetegedések tünete lehet az orrfolyás, orrdugulás és a köhögés. Ezek csillapítására is legyen otthon készítmény. Csecsemők esetében nem árt, ha van a közelünkben hasfájás elleni tea vagy csepp, de ugyanígy jól jöhetnek a hasmenés elleni készítmények.

Arra is ügyeljünk, hogy a lejárt vagy elhasznált készítményeket pótoljuk, legyen ezekből odahaza tartalék.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)