Jump to content

Tényleg fáj vagy csak szimulál? Testi vagy pszichés eredetű a fejfájás?

2018. 11. 06. 19:00

Ahogy szokták mondani: az egészség a fontos. Mindegy, hogy milyen nemű kisbabánk születik, sokkal inkább foglalkoztat az, hogy egészséges-e vagy sem.

Az egészségesen született gyerkőcünk növekedésével és érésével egyre többször találkozhatunk azzal a panasszal, hogy azt mondja, fáj a feje. A legtöbben a gyógyszert tartjuk utolsó megoldásnak a fejfájás csillapítása érdekében, ezért beszélgetni kezdünk a gyermekkel, masszírozzuk a fejét, borogatást teszünk rá. Ha nem érte semmilyen trauma a gyermekünk kobakját, akkor bizony azt szeretnénk megtudni, hogy mi okozhatja a fejfájást. Ha csak egyszeri alkalomról van szó, akkor ráfogjuk az éhségre, a szomjúságra, a fáradtságra és a stresszre, amelyre mind otthon tudjuk "gyógykezelni" gyermekeinket. Amikor azonban sűrűsödik a gyermek fejfájása minden szülő azon van, hogy kiderítse ennek az okát. Orvostól orvosig viszik a gyerekeket, és ha a leletek negatívak, akkor sem tudnak örülni, mert arra még mindig nem kaptak választ, hogy miért fáj gyermekük feje?

Ha a negatív leletek mellett az orvos a szervi okok helyett inkább pszichés problémára gyanakszik, akkor úgy tesznek a szülők, mintha ez nem lenne diagnózis.

A szakemberek a gyermekkori fejfájás csak kis százalékában találnak szervi okokra vezethető vissza, a többsége ugyanis pszichés eredetű. Ez azonban a szülők számára legtöbbször nem elfogadható, nem kézzelfogható megállapítás. Azt szeretnék, ha a fejfájás gyorsan elmúlhatna és ehhez egy pirula bevétele elegendő lenne.

Normális szülői igény, hogy gyermekét a legnagyobb egészségben szeretné tudni. A pszichés fejfájásnál talán még az is jobb, ha mégis megállapítanak gyermekénél valamilyen apró eltérést, mert akkor van mire fogni a fájó tünetet és arra van gyógyszer is.

Ha a gyermek feje egyre sűrűbben fáj, mellett látászavar és szédülés is fellép, az első utunk a neurológushoz vezessen. Az esetek nagyon nagy részében nem testi elváltozás áll, és erre a neurológiai vizsgálat adhat igazán választ. Ha nincs testi oka a fejfájásnak, akkor máshol kell keresni annak az okát.

Sok szülő abban sem mindig biztos, hogy gyermeke vajon teljes mértékig igazat mond-e? Vajon tényleg fáj a feje? Valamit azáltal szeretne elérni, hogy fejfájásra panaszkodik?

A fejfájást természetesen nem mindig színlelik a gyerekek, és a tónusos és a migrénes fejfájás okai között is szerepelhet a psziché más-más mértékben. A tónusos fejfájás oka is lehet pszichés. Ebben az esetben a gyerekek nem is tudják pontosan behatárolni a fejfájást, mert úgy érzik mindenhol fáj. Köze lehet a frontátvonulásnak, szorongásnak, kudarcoknak is, és gyakran el is múlik egy alvással. A migrénes fejfájásban már szerepe lehet mind testi, mind pszichés okoknak is. Tini korban még inkább jelen lehet a fejfájás ezen fajtája, amelyet a hormonváltozás számlájára is lehet írni.

Habár a szülők a legjobbat szeretnék gyermekeiknek, mégis olykor saját mintájuk az, ami miatt fejfájóssá válnak gyermekeik. Ha a gyerkőc egy "fejfájós" családba születik bele, adott az ő útja is, hiszen mindig ezt látja, hallja. Amennyiben nem ez a fejfájást kiváltó ok, akkor az elvárások nagyon nagyok a gyerekekkel szemben, ami szorongást válthat ki. Nemhogy nem lesz jobb az iskolai teljesítmény, de romolhat is. Amíg az elvárásokon csökkenteni kell, addig a folyadékpótlásra sokkal jobban oda kell figyelni. Szükség lehet életmódváltásra is, és ezekben mind nagy segítség lehet a szülő gyermeke számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pexels.com (A képek illusztrációk)