Jump to content

Az apáknál is gyakori a szülés utáni depresszió

2018. 08. 16. 10:14

Nem csak az anyukáknál kell odafigyelni a szülés utáni depresszió tüneteire, egy új tanulmány szerint az apukák is ugyanolyan mértékben érintettek benne.

A JAMA Pediatrics szaklapban publikált tanulmányban kiderült, hogy az apukák és anyukák ugyanúgy érezhetik magukon a szülés utáni depresszió tüneteit. Az Indiana Egyetem kutatói összevetettek 9500 egészségügyi központban végzett felmérést, amelyekben apukák és anyukák ezrei nyilatkoztak a szülés utáni depresszióról. Az eredményből pedig a kutatók megtudták, hogy az apukák 4,4 százaléka, míg az anyukák 5 százaléka szenved szülés utáni depresszióban.

A kutatás vezetője, dr. Jennifer Ashton szerint ez az eredmény nem teljesen tükrözi a valóságot, és valószínűleg több apuka is érintett a problémában, de őket sokkal nehezebb elérni és bevonni egy kutatásba, mint az anyukákat. Egyszerűen azért, mert fel sem merül bennük, hogy velük is előfordulhat a szülés utáni depresszió.

Fontos tudni, hogy az apukáknál kicsit máshogy jelenik meg a depresszió a gyermek születése után, mint a nőknél. Míg a nők ilyenkor befelé fordulnak, addig a férfiak kifelé próbálnak enyhíteni a bennük lévő feszültségen. Észrevehető a viselkedésükön a változás: agresszívabbá válhatnak, szerencsejátékba vagy online játékokba menekülnek, ingerültté válnak, és hamar robbannak.

Az apukák szülés utáni depresszióját ugyanúgy komolyan kell venni, mint az anyukáknál, mert bármelyik szülő mentális problémája káros hatással lehet a gyerek fejlődésére. A kutatók arra buzdítják az apukákat, hogy beszéljenek többet az érzelmeikről, és ne féljenek pszichológushoz fordulni, ha úgy érzik, kifordulnak önmagukból.

(Forrás: nlcafe.hu | kép: UNSPLASH)