Jump to content

A melegkiütés veszélyes?

2018. 08. 12. 10:17

A kisbabákat gyakran érintő probléma a nyári rekkenő hőségben. Első ránézésre akár ijesztő is lehet, de tájékozódjunk, ismerjük fel, miről is van szó, kezeljük, és ami a legfontosabb, ne essünk kétségbe!

Ne essünk kétségbe, hiszen nem egy súlyos bőrbetegségről van szó, a melegkiütés ugyanis gyorsan elmúlhat, ha a kiváltó okokat megszüntetjük. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen bőrkiütésről is van szó, legjobb, ha gyerekorvoshoz fordulunk.

A babák hőháztartása még nem olyan stabil, mint egy felnőtté, a nyári melegben könnyen kimelegednek. A melegkiütést vagy miliariát az elhalt hámsejtek miatt eltömődött verejtékmirigyek okozzák. Gyulladásos állapot lép fel, emiatt az érintett bőrfelületen (a baba hátán, tarkóján, hasán, hónaljában) apró, pici, piros, leggyakrabban fehér közepű kiütések jelennek meg egész sűrűn, akár nagyobb foltokban is. Enyhén viszkethet, de igazából nem jelent különösebb problémát.

De mit tegyünk?

Amit azonnal tehetünk, hogy enyhítünk a melegen: árnyékba vagy hűvös szobába visszük, és a nyári hőségben lenge ruhába öltöztetjük. A gyakori, langyos vizes mosdatás is jót tesz a befülledt kis testnek, nem igazán érdemes bekenni semmivel sem, hiszen a krémek csak tovább tömítik a verejtékmirigyek kivezetését. A legtöbbször pár napon, de egy héten belül biztosan elmúlik magától, és ami a legfontosabb, nyom nélkül.
A melegkiütés azonban fontos figyelmeztetés is lehet: a kisbabának túl melege van, a teste túlhevült, amit azonnal orvosolni kell, hiszen ilyenkor fennáll a veszély, hogy a pici akár hőgutát is kaphat.

(Forrás: nlcafe.hu | kép: babaszoba.hu)