Jump to content

A magyar gyerekek fogai a legrosszabbak egész Európában

2018. 05. 19. 11:15

Nem csoda, hiszen az átlag magyar alig mos fogat, és a gyerekei fogára sem figyel eléggé.

Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb – írja a Népszava. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőttkorra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig Magyarországon későn jutnak el fogorvoshoz, s akkor gyakran már csak a húzás marad. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi. Sőt: 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Az elképesztő adatokat azzal lehet magyarázni, hogy az átlag magyar egész egyszerűen nem fordít kellő figyelmet a szájápolásra. Egy átlagos magyar ember ugyanis az évi 12 helyett mindössze 3 tubus fogkrémet használ el, és csupán másfél fogkefét – ez pedig olyan, mintha csak kétnaponta egyszer mosnának fogat, méghozzá egy használhatatlanná kopott fogkefével.

(Forrás: MTI)