Jump to content

A leggyakoribb otthoni gyerekbalesetek - 2.rész

2017. 09. 19. 09:30

Előző cikkünkben már bemutattunk pár otthoni balesetet, mely a legkisebbekkel is megtörténhet. Most pedig jöjjön még pár, hogy időben fel tudjunk rájuk készülni.

Törés, rándulás, ficam

A törések, rándulások és ficamok nem orvosolhatók házilag. Ne próbáljuk meg a megrándult testrészt kezelni, se a kiugrott ízületet, eltört csontot a helyére húzni, hanem lehetőleg a sérült testrészt mozgatása nélkül szállítsuk a gyereket kórházba, ahol szakszerű ellátásban részesülhet.

Harapás

Az állatharapásokat semmilyen körülmények között nem szabad elhanyagolni. Még a legkisebb sérülés is igen komoly problémává válhat. Az állatok nyálában található baktériumok, esetleg vírusok gyakori fertőzésforrások, fennáll a veszettség lehetősége, ami megfelelő ellátás hiányában halálhoz vezet. Ha tehát állat harapja meg a gyermeket – legyen akár a beoltott házi kedvencünk –, egy-két órán belül forduljunk orvoshoz. Hosszabb késlekedés után a fertőzés továbbterjedését  a sebellátás sem tudja megakadályozni. Amit mi magunk is megtehetünk, az az, hogy folyó vízzel kitisztítjuk a sebet, laza fedőkötést teszünk rá – ha nagyon vérzik, akkor több gézlapból álló nyomókötést rakunk fel. Az elszorítással ne próbálkozzunk, ez gyakran többet árt, mint használ.

Áramütés

Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet. Ha egy erős elektromos impulzus halad keresztül a testen, mély szöveti károsodások fordulhatnak elő az izom- vagy idegszövetben is. Az áramütés szívmegállást is előidézhet. Az áramütés okozta mechanikai ütődés, rázkódás akár olyan mértékű is lehet, hogy traumás csonttöréseket, zúzódásokat, egyéb szervi károsodásokat is okozhat.

(Forrás: nlcafe.hu)