Jump to content

A leggyakoribb otthoni gyerekbalesetek - 1.rész

2017. 09. 16. 09:28

Kit ne ért volna gyerekkorában valamilyen sérülés vagy baleset? Mondhatni, hogy normális velejárója ez a cseperedő gyermekek életének, akik tapasztalatlanságukból, elevenségükből és a veszélyérzet hiánya miatt sokkal gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, aminek sérülés a vége. Ezért nem árt, ha tudják a szülők, mit is kezdjenek a legjellemzőbb otthoni gyermeksérülésekkel.

Kisebb sebek, horzsolások 

A horzsolások a könnyebb „sebesülések” közé tartoznak. A horzsolás során a bőr hámrétege felületesen sérül, ezt első lépésként tiszta vízzel öblítsük le. Külföldön, különösen a déli országokban erre a célra használjunk palackos vizet. Ha szükséges, csipesszel távolítsuk el a kisebb-nagyobb szennyeződéseket (a mélyebben beágyazott idegen testeket már bízzuk orvosra). Ezután fertőtlenítő anyaggal és steril gézzel fertőtlenítsük a sebet úgy, hogy a seb belsejétől kifelé haladunk, és a fertőtlenített terület túlér a seben. Laza fedőkötéssel fedjük be, hogy további szennyeződés ne kerüljön a sebbe, és már mehet is ki tovább játszani a gyerek.

Égés, forrázás

Szintén gyakori gyermekbaleset, amit a szülők gyakran félrekezelnek, általában valami kenőccsel, krémmel kezelik le a sebet. Ez a módszer lánggal, forró vízzel, gőzzel történő sérülésnél sem jó megoldás, mert elősegíti az elfertőződést és gátolja a sebgyógyulást. A legjobb és az elsődleges teendőnk égési sérüléskor, hogy a sérült testrészt hosszan, 20-25 percen át hűtjük hideg folyóvíz alatt vagy borogatással. Amikor ez megtörtént, laza fedőkötést tehetünk rá, hogy a sebbe ne kerüljön piszok. Fontos tudni azt is, hogy mikor kell égési sérüléssel orvoshoz fordulni:ha a sérülés hólyagos, és kiterjedése eléri a gyermek tenyerének méretét, akkor az már orvosi ellátást igényel, 4-5 tenyérnyi sérülés esetén pedig kórházba kell vinni a gyereket. Az ilyen nagyobb sérülést is hűtsük, amíg az orvosig eljutunk, és laza takarással óvjuk attól, hogy szennyeződés érje, valamint itassuk a gyermeket bőségesen folyadékkal.

(Forrás: nlcafe.hu)