Jump to content

Vigyázni kell a gyerekekre!

2016. 07. 19. 10:17

A ködös és nem mellesleg szmogos őszi/téli időben fokozottan kell ügyelni a család legkisebb tagjaira.

Sajnos ebben az időszakban a legtöbb városunkban nem magától értetődő az, hogy az ember kiviszi, vagy kiküldi csemetéjét játszani a szabadba. A ködös idő, valamint a megnövekedett légszennyezettség igencsak veszélyes dolog, nem mindegy mikor, melyik napszakban vagyunk (mennyit) levegőn. És az sem mindegy, kiről van szó.

A csecsemők és a kisebb gyerekek fokozottan ki vannak téve a szmog káros hatásainak, főképp, ha esetleg van valamilyen légzőszervi megbetegedésük. Ha betegség áll fenn, akkor az említett komolyabb rizikófaktor természetesen a nagyobbakra, sőt a felnőttekre is áll.

Ebben az időszakban a veszélyeztetett csoportnak nem szabad túl sok időt a szabadban töltenie, erre például a csecsemő/kisgyermek sétáltatásánál fokozottan ügyelni kell. Ahogyan az otthoni szellőztetésre is, ajánlatos naponta többször, rövidebb ideig szellőztetni. Inkább ajánlatos a kora reggeli órákban kinyitni az ablakokat, ajtókat, hiszen később a megnövekedett járműforgalom is tovább növelheti a levegő szennyezettségét.

Az egészséges felnőtteknek is ügyelniük kell, a városi séta, kutyasétáltatás, vagy sportolás időpontjának megválasztása (vagy akár a tevékenység elhalasztása) fontos egészségügyi döntés lehet.