Jump to content

Gyermekkori túlsúly: egy életre szóló probléma

2016. 06. 29. 09:12

A gyermekek elhízása folyamatosan aktuális és egyre égetőbb gond a fejlett, nyugati világban. A fiatalkori túlsúly sok szempontból rossz, többek között számos későbbi egészségügyi problémának az alapja.

A nyugati társadalmakban egyre nagyobb az aránya az elhízott gyermekeknek. Ez azt is jelenti, hogy már kis korban nagyon nehéz megelőzni a túlsúly kialakulását. Miért?

Elsősorban azért, mert rosszul és sokat étkezünk, valamint nem mozgunk eleget, azaz több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elfogyasztunk. Ezek mellett nem szabad elfeledkezni a felgyorsult élet jelentette (természetesen a gyermekeket is érintő) kihívásokról, elsősorban az alváshiányról sem, valamint a különböző környezeti ártalmakról.

A probléma széleskörű, ami azt jelenti, hogy átfogó megoldást igényel. Az oktatási intézmények mellett a szülők partnerségére minden korábbinál nagyobb szükség van. Hiszen hiába eszik az iskolában egészségeset a gyerek, ha otthon hagyják gyorskaját nassolni és chipszet majszolni.

A mozgással is ez a helyzet, a kötelező intézményi sport csak akkor tud érvényesülni, ha a fiatalok már kis korban magukba szívják a mozgás szeretetét, igazi örömét.

Az elhízásnak természetesen komoly negatív lelki hozadéka is van, többek között gátolja az érvényesülést, a hatékony, normális közösségi létet. Nem beszélve a fizikai oldalról, egészségügyi szempontból a gyermekkori túlsúlynak egy egész életre szóló kihatása van. S mint ilyen, súlyos társadalmi problémát jelent.