Jump to content

Betegen ne vidd közösségbe! II.

2015. 11. 16. 09:45

Betegen egyik gyermeket sem szabad közösségbe vinni, ez alól pedig az óvoda sem kivétel. De nézzük csak mik a legárulkodóbb jelek.

5. Könnyező, váladékos szem
Általában kötőhártya gyulladásra utal! Szigorúan tilos ezzel közösségbe menni, hisz itt is elmondhatjuk, hogy az első napokban fertőz leginkább. Viszkető, piros, váladékos szemmel mindenképp menjünk gyerekorvoshoz.

6. Fülfájás
A fülfájást is komolyan kell venni, a közösséget ilyenkor felejtsük el. A fájdalomcsillapításon kívül, pláne magas láz mellett orvosi vizsgálat javasolt.

7. „Mondva csinált fájdalmak”
beteggyerek_pecsma2A gyerek bármilyen fájdalomra panaszkodik, figyeljünk rá. A lelki eredetű problémák feltérképezésére a legjobb módszer a figyelemelterelés. A gyermek reggel nem akar óvodába, iskolába menni, pld. hasfájásra, fájó lábra hivatkozik, próbáljuk kreatív ötlettel, a helyzetből való kizökkentéssel tesztelni. Amennyiben a figyelem elterelésre jól reagál, későbbiekben nem jelez fájdalmat, akkor nincs komoly baj. Azonban, ha nem sikerül eltérítenünk, akkor vegyük komolyan. Egy vakbél- vagy egy csipőizületi gyulladástól szenvedő gyereket nem tudunk játékra bírni.

8. Éjjeli hasmenés, hányás után semmiképp ne vigyük közösségbe a gyereket!
Levert, erőtlen, szüksége van legalább 24 órányi tünetmentességre! Nem étrendbeli, hanem mennyiségi diétát tartsunk! Egyen azt, ami jól esik, de fokozatosan és keveset. A folyadékpótlásra figyeljünk, hányás után kanalanként itassuk hűtött folyadékkal folyamatosan a gyereket! Folyamatosan romló állapot – ha több folyadékot veszít, mint amennyit bele tudunk diktálni – esetén menjünk orvoshoz!

+1
Anyai és apai ösztön! Hallgassunk a megérzésünkre, ha azt észleljük, hogy a gyerek valamiért nincs rendben, pihenésre van szüksége, akkor szánjunk rá időt, igazoljunk neki 1-1 napot! Figyeljünk rá, beszélgessünk vele, ivott-e, evett-e…. az óvodában történt-e valami, kiírás, hogy van-e fertőző betegség, de lehetséges, hogy egyszerűen egy nyugodt, otthoni, szeretetteljes napra és feltöltődésre van szüksége, ilyenkor adjuk meg neki!