Jump to content

Betegen ne vidd közösségbe! I.

2015. 11. 13. 09:41

8+1 intő jel, ami garantáltan arra utal, hogy a gyerek beteg lesz! Figyelj rá, és ha csak teheted, ne vidd közösségbe! A hőemelkedéssel, majd lázzal járó betegségek az első napokban fertőznek leginkább. A gyermeked és a vele egy csoportba, osztályba járó gyermek érdeke egyaránt, hogy figyelembe vegyük azokat a vélhetően betegségre utaló jeleket, amelyek már “üzennek”. Nincs jogunk a gyereket rossz közérzettel, leverten, taknyosan elvinni óvodába, iskolába, csak azért mert MÉG nem lázas és mert a családi menetrend felborul. Király doktor segítségével összegyűjtöttük a leginkább fontos jeleket, amik egy betegség közeli állapotot mutatnak;

1. 37 fok feletti hőemelkedés esetén már ne vigyük a gyereket közösségbe!
Mit jelent a láz? Mikortól lázas a gyerek? A láz a szervezet egyik legfontosabb jelzőrendszere. Lázcsillapításról ugyan csak 38,5 C fölött beszélünk, de már a reggeli hőemelkedés is jelzés értékkel bír. A legtöbb közösségben kezdődő betegség akkor fertőz, amikor kezdődik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az egy hónapja köhögő Pistike kevésbé fertőz, mint a friss lázas gyerek.

2. A reggeli hőemelkedésből a legtöbb esetben délutánra, estére láz lesz! Kíméljük meg és magunkat a nappali óvodába, iskolába szaladgálástól, ahonnan a lázas gyerekeket azonnal el kell vinni általában igen rossz állapotban.

3. Nátha, orrfolyás
Már a vizes orrfolyással sem illő közösségbe menni, hisz a nátha szakaszai ismerve először ugyan még csak bedugul az orr , vizes orrfolyás jön, de ez már vírusfertőzésre utal, általában ebben a szakaszban fertőz a legjobban. ezt követi a második szakasz, a zöldes-sárga váladék.

4. Kiütések
Egy-egy pötty esetében, pláne szúnyogszezonban, rovarcsípés esetén természetesen nincs gond, de figyelnünk kell a fertőző betegségekre, melyek igen jól elkülöníthetőek:
- bárányhimlő: figyelem! az oltottakon megjelenő bárányhimlő is fertőző…
- skarlát – nyelven definiálható, általában magas lázzal, jellegzetes bőrpírszerű kiütéssel jár