Jump to content

Gyakori baba betegségek II.

2015. 07. 18. 11:23

Semmi sem nyugtalanítóbb egy újdonsült szülő számára, mint egy beteg baba. Próbáld megőrizni hidegvéred. Bízz az ösztöneidben, de figyelj oda a jelekre is, melyek megkövetelik, hogy felkeress egy orvost. Íme mire kell figyelned: változások a gyermek étvágyában, túlzott nyűgösség, letargia, légzési problémák, kiütések, nyaki merevség, erős markolás, magas láz és kevés vizelet.

Hasfájásra utaló tünetek:
A kezelhetetlen sírás, a hát görbítése és a felköhögött váladék hasfájást jeleznek, melyet okozhat bélgörcs, étel allergia, vírus, stb. A totyogó korba lépett gyermekeknél a probléma okozói az új ételek lehetnek, melyeket most kóstol először. A legtöbb gyomor fájdalom nem komoly és magától elmúlik. Azonban, ha nem javulna, vagy a gyerek hányást, hasmenést vagy lázat produkál, esetleg letragikussá válik, fordulj vele orvoshoz.

Fogzási fájdalom:
A hatodik hónap körül, a baba első foga kibújik az ínyből. A fájó íny miatt nagyon nyűgös lehet a baba. Az ínyfájdalmat enyhítheted, ha a babának adsz valami rágcsálnivalót: egy hűtőbe tett nedves törölközőt vagy egy fogzási karikát. Az is segíthet, ha ujjaiddal finoman masszírozod a baba ínyét.

Babák, totyogók és fájdalmas gázok:
A böfögés, a sírás és a felpuffadás valószínűleg gázokra utalnak. A gáz nem olyan, mint a bélgörcs, amely megvigasztalhatatlan síráshoz vezet. A gázokat általában a levegő lenyelése okozza, tehát etess lassan és böfögtesd meg gyakran a babát. A totyogók esetében, a magas rost tartalmú vagy zsíros ételek, illetve a túlzott gyümölcslé fogyasztás idézhet elő gázokat. Ha a gyermek evés közben járkál, levegőt nyelhet, így biztatnod kell, hogy inkább maradjon ülve amíg eszik.

Bedugult orr:
Ha a baba megfázik, orra bedugul. Sós cseppekkel elvékonyítható az orrban felgyülemlett nyálka és kiszippantható a baba orrából egy erre a célra készült pipetta segítségével. Egy párásító készülékkel megkönnyítheted a baba nehéz éjszakáit.

Hányinger és hányás:
A babák gyakran felböfögnek evés után, de erőteljes és tartós hányás esetén szükséges egy orvos véleménye. A hányás és a hasmenés vírusra utalhat. A hányással járó folyadék vesztés kiszáradáshoz vezethet. Elektrolitos folyadékkal megóvhatod gyermeked a kiszáradástól. Naponta többször itass vele kis mennyiséget belőle. Ha a hányás nem szűnik meg néhány órán belül, vagy lázzal jár, esetleg a gyermek szervezete nem tudja befogadni a folyadékokat, mindenképp fordulj orvoshoz vele